Принц на Пиемонт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Господар на Пиемонт
Информация
Номиниран от баща към първороден син
Създаден 1178 г.
Първи Томас I Савойски
Последен Лудвиг Савойски-Ахая
Закрит 1418 г.
Господар на Пиемонт в Общомедия
Принц на Пиемонт
CoA of the Prince of Piedmont ("Principe di Piemonte").svg
емблема на Принца на Пиемонт
Информация
Номиниран от Дом Савоя я предоставя на първородния принц от мъжки пол в реда за наследяване на престола на Италия
Създаден 1418
Първи Амадей VIII Савойски
Последен Виктор Емануил II Италиански
Принц на Пиемонт в Общомедия

Титлата „Принц на Пиемонт“ (на италиански: Principe di Piemonte) е древна благородническа титла, заместила титлата „господар“ (на италиански: signore), прерогатив на Савойската династия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Титлата „Господар (синьор) на Пиемонт“ се появява през 1178 г., когато клон на Савойската династия получава като апанаж териториите на Пиемонт. През следващите векове господството над Пиемонт принадлежи на клон на Савойската династия, титуляри и на Ахейското княжество, които трябва да се считат за принцове в същинския смисъл на думата, но единствено на територията на това княжество, а не на цял Пиемонт.

Независимото Ахейско княжество и клонът Савоя-Ахая престава да съществува през 1418 г. с Лудвиг Савойски-Ахая, който умира без наследници, а земите му са включени във владенията на Савоя.

През 1424 г. херцог Амадей VIII Савойски създава Княжество Пиемонт,[1] предоставяйки го като апанаж на син си Амадей Савойски, така че титлата „Принц на Пиемонт“ до 1861 г. е прерогатив на първородния син на херцога – бъдещия крал. Княжеството обхваща отсамалпийските графства на Савоя и тези на клона Савоя-Ахая.[2] Херцогът освен това вкарва в Савойския герб синята ивица – отличителен символ на наследниците на трона, първоначално херцогски, а след това кралски.[3]

Когато Савойските владетели стават управляващият дом на Италия, Виктор Емануил II постановява за следващите наследници на трона да се редуват титлите „Принц на Пиемонт“ и „Принц на Неапол“ – титла, създадена с цел да се усили усещането за национално единство. На практика когато Принцът на Пиемонт стане крал, синът му поема титлата „Принц на Неапол“, а внукът му - титлата „Принц на Пиемонт“, продължавайки по този начин редуването в рода.

Господари на Пиемонт[редактиране | редактиране на кода]

Принцове на Пиемонт[редактиране | редактиране на кода]

Наследствени принцове на Италия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Principe di Piemonte“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
  • ((it)) Piemonte, principato di, in Dizionario di Storia 2011
  • ((it)) Alessandro Barbero, Il Ducato di Savoia, Edizioni Laterza, Bari-Roma, 2002
  • ((it)) Cognasso, I Savoia, Edizioni Dell'Oglio, 1971
  • ((it)) Luigi Dario Felician. Turin ligera, Torino 2011, lulu.com

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Със смъртта през 1418 г. на господаря на Пиемонт Лудвиг Савойски-Ахая изчезва и клонът Савоя-Ахая. Титлата „Господар (синьор) на Пиемонт“ е взета от Амадей VIII Савойски, който издига господарството в княжество, приемайки титлата „Принц на Пиемонт“.
  2. Piemonte, principato di. // Dizionario di Storia. Посетен на 30.7.2020.
  3. Felician, Luigi Dario. Turin ligera. Torino, lulu.com, 2011. с. 242.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Италия“         Портал „Италия          Портал „История“         Портал „История