Анна Савойска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анна Савойска
византийска императрица
Anna of Savoy.jpg
Родена
1306 г.
Починала
1365 г. (59 г.)

Религия Католическа църква
православие
Други титли савойска принцеса
Byzantine Palaiologos Eagle.svg
Семейство
Род Палеолози
Баща Амадей V Савойски
Майка Мария Брабантска
Братя/сестри Катарина Савойска
Аймон Савойски
Едуард Савойски
Съпруг Андроник III Палеолог
Деца Йоан V Палеолог
Ирина Палеологина
Мария Палеологина
Михаил Палеолог
Анна Савойска в Общомедия

Анна Савойска, или още Анна Палеологина (на гръцки: Άννα της Σαβοϊας, Άννα Παλαιολογινα; 1306 – 1359), е савойска принцеса и византийска императрица, втора съпруга на император Андроник III Палеолог.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Анна е родена през 1306 година като Джована. Дъщеря е на Амадей V Велики, граф на Савоя, и на Мария Брабантска. Сестра е на Катарина Савойска (съпруга на херцог Леополд I от Австрия), Аймон Савойски (16-и граф на Савоя) и Едуард Савойски (15-и граф на Савоя).

Византийска императрица[редактиране | редактиране на кода]

Анна е сгодена за Андроник III още по време на гражданската война, която той води срещу дядо си Андроник II. Бракът между Анна и Андроник III (1296 – 1341) е сключен в Константинопол през октомври 1326 г. След като приема православието, Джована (Жана) приема името Анна.

През 1328 съпругът ѝ влиза в Константинопол, детронира дядо си и заема императорския престол. Анна ражда на Андроник III четири деца:

Регент на Йоан V[редактиране | редактиране на кода]

Андроник III умира на 15 юни 1341 г. Той е наследен от малолетния Йоан V Палеолог. Анна застава начело на регентския съвет и управлява от името на сина си. Като регент тя изпитва недоверие към съветника на покойния ѝ съпруг и член на регентския съвет, Йоан Кантакузин, на когото Андроник III се е доверявал изцяло. Скоро между Йоан Кантакузин и Анна Савойска избухва конфликт, който прераства в гражданска война.

Гражданска война[редактиране | редактиране на кода]

По време на един поход на Йоан Кантакузин срещу бъдещия цар Стефан Душан, който нахлува с войски към дядовите си владения (на цар Смилец) в Северна Тракия, Анна се възползва от временното отсъствие на Йоан Кантакузин от Константинопол и обявява последния за изменник и враг на империята. В случая Анна се ползва и с подкрепата на видния царедворец и военноначалник Алексий Апокавк и на константинополския патриарх Йоан XIV. Анна предлага мястото на Йоан Кантакузин в регентския съвет на Апокавк. Голяма част от войската обаче се намира под контрола на Йоан, който на 26 октомври 1341 се провъзгласява за император в Димотика, което поставя началото на нова гражданска война в империята.

Борбата между Йоан Кантакузин и централната власт в Константинопол продължава до 1347 г. През това време в нея се намесват и съседните балкански владетели. Търновският цар Иван Александър взема страната на Анна и Апокавк, докато неговият шурей Стефан Душан в началото подкрепя Йоан Кантакузин. И двамата съседи на Византия всъщност използват войната, за да постигнат собствени политически цели и да разширят териториите си за сметка на империята. Йоан Кантакузин привлича на своя страна и османския емир Орхан I.

Анна се опитва да спечели подкрепа срещу узурпатора Кантакузин и от Западна Европа. През лятото на 1346 г. тя изпраща посолство до папа Климент VI в Авиньон. През август 1443 г. императрицата залага византийските имперски инсигнии на Република Венеция срещу 30 хиляди златни дуката като част от споразумение за получаване на финансова подкрепа за продължаващата война срещу Йоан Кантакузин. Въпреки това Анна и Апокавк не успяват да спечелят войната.

На 8 февруари 1347 г. двете воюващи страни постигат споразумение, според което Йоан Кантакузин е обявен за настойник и съимператор на Йоан V Палеолог. Споразумението е скрепено с брак между дъщерята на Йоан Кантакузин, Елена Кантакузина, и Йоан V Палеолог. Йоан Кантакузин влиза в Константинопол и успешно установява контрол над града.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

През 1351 г. Анна напуска Константинопол и се установява в Солун. Там тя организира собствен двор и дори издава декрети от свое име, сече и монети със своя образ.[1] Така Анна Савойска е третата императрица, която официално резидира в Солун, след Мария Арменска и Ирина Монфератска.[1]

Последният акт на императрицата е голямото дарение, направено от нея на манастира „Свети Безсребреници“.[1] Дарението говори, че Анна вероятно е в лошо здравословно състояние. Малко по-късно тя се замонашва и умира като сестра Анастасия около 1365 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Nicol & Bendall 1977, с. 92 -93

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония