Фонд „Научни изследвания“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Фонд „Научни изследвания“ е структура към Министерството на образованието и науката на България, създадена по сила на Закона за насърчаване на научните изследвания.[1]

Фондът е юридическо лице със седалище София, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Има за цел да подкрепя проекти и дейности за насърчаване на научните изследвания, съобразени със:

  • националната стратегия за научни изследвания;
  • рамкови програми с определени приоритети на Европейския съюз, както и други европейски и трансевропейски инициативи;
  • европейската и националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.
  • работи в координация с другите финансиращи институции на приложни научни изследвания.[1] чл.13

Дейността на Фонд „Научни изследвания“ е регламентирана от специален правилник.[2] Централна функция на фонда е финансирането на проекти. Заинтересованите правят предложения в рамките на обявявани сесии и след рецензиране и преценка Фондът финансира одобрените.

Скандали[редактиране | редактиране на кода]

През последните години фондът е обект на критики, прерастващи в скандали.

От 2008 до 2009 управител на фонда е Анастас Герджиков. След изтичането на мандата му той е заменен през януари 2010 г. от Емил Хорозов[3], който отправя множество критики към състоянието, в което е заварил фонда[4]. В началото на 2011 г. оглавява комисия за проверка на работата на ведомството. През март излиза с доклад за нарушения „от много сериозен характер“ и подава оставката си[5], тъй като не получава подкрепа от министъра на образованието Сергей Игнатов.

Проведената при следващия управител Рангел Гюров сесия предизвиква публичен скандал и по-нататък довежда до оставка на министър Игнатов, който подкрепя назначения управител. През юни 2015 г. одит на МОН разкрива неефективно управление на средства във Фонда, но е оспорен от управителя Николай Христов.[6] Същият бива арестуван месец по-късно за убийство, извършено при битови обстоятелства, поради което е отстранен, a длъжността временно се изпълнява от Геновева Жечева.[7] През септември 2015 г. тя сигнализира, че след 2008 г. фондът е работел в нарушение на европейски правила, за което са възможни санкции[8].

В края на 2013 г. Емил Хорозов публикува книгата „Проектният бизнес и ограбването на науката – наръчник на управляващия мошеник“[9], в която описва събитията около фонд „Научни изследвания“.

Сметната Палата излиза с одит за дейността на фонда за периода 2008-12 г.[10]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]