Форма на доброто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Формата на доброто“ (на старогръцки: τοῦ ἀγαθοῦ ἰδέαν) е етичен термин, използван от Платон в неговия диалог „Държавата“, говорейки чрез образа на Сократ. Слънцето е сравнено с дете или потомък (ἔκγονος) на Формата на доброто (508c-509a) поради това, че както слънцето прави физическите обекти видими и поддържа живота на Земята, така Доброто прави всички универсалии разбираеми и в известен смисъл дава битие на всички други форми, макар че Доброто само по себе си превъзхожда съществуването.[1] То е абсолютна мярка за справедливост. Платон също така обяснява теорията си за справедливостта в „Държавата”, във връзка с концепцията си за „града на речта” - и двете изискват управление на рационалното, с други думи философите-царе, които могат да разберат Формата на доброто.

Платон пише, че Формата (или Идеята) на доброто е връхна точка на познанието, въпреки че не е познание сама по себе си, и от доброто, нещата, които съществуват, придобиват стойност и полезност. Хората са принудени да търсят доброто, но никой не може да се надява да го постигне без философско мислене.

Според Платон истинското знание е свързано, не с онези материални обекти и несъвършени умове, които ние срещаме в ежедневните си взаимодействия с цялото човечество, а по-скоро с изследване на природата на по-чистите и по-съвършени модели, по чиито образец са създадени всички същества. Платон смята, че тези идеални примери съществуват извечно и ги нарича форми.[2] Понеже формите не могат да бъдат доловени от човешките сетива, всяко знание за Формите трябва да бъде видяно през окото на ума (сравнете „Парменид“ 132a), докато идеите, произлизащи от реалния свят на непрекъснати промени, са незадоволителни и неточни (сравнете „Теетет“). Той поддържа тази степен на скептицизъм, която отхвърля всякакъв авторитет на сетивното доказателство. По същество, Платон навежда на мисълта, че справедливостта, истината, равенството, красотата и много други произлизат от Формата на доброто.

Аристотел не одобрява концепцията за Формата на доброто и е обсъждал това няколко пъти в двата си значителни етически труда - „Евдемова етика“ и „Никомахова етика“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Държавата 509b.
  2. На гръцки ἰδέα, в миналото често превеждано като „идея“ (откъдето идва и идеализъм), но напоследък като „форма“, за да не се бърка с модерното разбиране на идея като мисъл. Ръсел: „Не трябва да се мисли,че идеите в неговото разбиране съществуват в съзнанията, макар че те могат да бъдат разбрани от съзнанията...“ („Проблемите на философията“', глава 9).