Фор Бояр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Форт Бояр
Форт Бояр

Форт Бояр (на френски: Fort Boyard), по-известна като Фор Бояр, е крепост, разположена на остров в Атлантическия океан край бреговете на град Ла Рошел, Франция. Построена е през 19 век по заповед на Наполеон I.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Крепостта е около 68 метра дълга и широка 31 метра. Стените на заграждението достигат 20 метра височина. Тя е построена върху пясъчен нанос в плитчина, заливан от приливите. От 1950 г. е включена в списъка на историческите паметници на Франция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Цялата постройка се строи постепенно, както следва:

  • до 1852 - първо ниво (кухни, мазета и др.),
  • до края на строителството — второ ниво и кула.

Телевизионно състезание[редактиране | редактиране на кода]

От 1990 г. Форт Бояр става сцена на телевизионно състезание, в което участниците са изправени пред изпитания на силата и уменията в търсене на съкровище.

Правила на играта[редактиране | редактиране на кода]

Целта на играта е да се съберат ключове, с които да се отвори трезора на Форд Боярд. Играта започва с гонг, който се удря от мосю Лабул. В играта участват отбор от петима участници, които трябва да минат през различни изпитания, за да получат ключове, с които да влязат в трезора и след това да вземат златото. Играе се за време. Ако играчът не успее да се вмести във времето той става затворник и няма да може да влезе в съкровищницата на форта. Отборите са предвождани от два водача Паспарту и Пастон, които ги водят към предизвикателствата в различните стаи на крепостта. Двамата водачи нямат право да говорят. В някои издания на играта участникът е затворен в подземията на крепостта. В българския вариант на играта участваха два отбора, които се състезаваха помежду си (в руският вариант също участваха два отбора). Победител е този отбор взел повече злато.

Правилата малко се различават от българският и руският вариант в международните издания на Форд Боярд. Там освен да се печелят ключове, трябва също и да се спечелят подсказки. Също така освен силови изпитания участниците минават и през интелектуални изпитания, които се задават от магьостникът, в кулата на форта. Ако отборът няма достатъчни подсказки може да си набави още до два броя като пожертва един или два участника от отбора като те няма да могат да влязат в съкровището на форта. Това е вторият етап от играта, през който трябва да преминат участниците. Когато се съберaт необходимият брой подсказки отборът трябва да разгадае с тяхна помощ една ключова дума. Когато отборът влезе в трезора трябва да застане на точните букви от ключовата дума, в противен случаи златото няма да падне.

Форд Боярд в България[редактиране | редактиране на кода]

Предаването в България се излъчва от 2008 година. В българското издание на Форд Боярд участват също Сърбия и Турция. В първия сезон (2008) победител е отборът на Сърбия, а във втория (2009) - отборът на България, а в третия (2010) - Отбор "Аламинут". Водещ на българското издание е Димитър Павлов.

Международни издания на Форд Боярд[редактиране | редактиране на кода]

Форд Боярд се излъчва в следните държави: