Фотопсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фотопсия
Специалностофталмология, неврология
СимптомиМигащи светлини или проблясъци в зрителното поле, заедно с болка, загуба на цветоусещане и евентуална загуба на зрение също са част от увреждането на зрителния нерв по време на оптичен неврит [1]
Продължителност[2]
ПричиниПериферно (задно) отлепване на стъкловидното тяло, отлепване на ретината, свързана с възрастта дегенерация на макулата, очна (ретинална) мигрена/мигренозна аура, вертебробазиларна недостатъчност, оптичен неврит, инфаркт на тилния лоб (подобен на окципитален удар), сензорна депривация (офталмопатични халюцинации)
Рискови факториНад 50-годишна възраст (риск от отлепване на ретината)[3]
ЛечениеВ повечето случаи фотопсията е симптом на съществуващо състояние. Основното състояние трябва да се идентифицира и лекува, за да се отстранят симптомите.

Фотопсиите са аномални зрителни усещания на светлини – мълнии, светли подвижни точки, снежинки, проблясъци и др., създавани от зрителния анализатор. Те са признак за съществуващ проблем в зрителната система – окото, зрителния нерв или в зрителния анализатор в мозъка.

Фотопсиите не са заболяване, а симптом на офталмологично или неврологично заболяване. Сред заболяванията, които могат да доведат до фотопсии, са начално отлепване на стъкловидното тяло, отлепване на ретината, оптичен неврит, възрастова дегенерация на макулата и др.[4][5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]