Франкфуртер Рундшау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франкфуртер Рундшау
Frankfurter Rundschau
Информация
Вид всекидневник
Формат таблоид

Начало 1 август 1945
Език немски
Политически либерален
Тираж 180 000
Седалище
на управление
Франкфурт на Майн
Уебсайт:
*www.fr-online.de
Франкфуртер Рундшау в Общомедия
Новата сграда на Франкфуртер Рундшау

Франкфуртер Рундшау (на немски: Frankfurter Rundschau) е немски всекидневник, базиран във Франкфурт на Майн. Основни конкуренти на Франкфуртер Рундшау са Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, местното издание на в. Билд-Цайтунг, който е най-добре продаваният вестник в Европа, и малкия местен консервативен Франкфуртер Нойе Пресе. Дизайнът на Франкфуртер Рундшау е модерен, а политическата му привързаност е либерална. В основата на вестника седят принципите за независимост, социална правда и справедливост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Франкфуртер Рундшау публикува своето първо издание на 1 август 1945, малко след края на Втората световна война. Това е първият вестник, който е публикуван в частта от Германия, окупирана от американците, и вторият подред вестник след края на войната в Германия. Днес вестникът се гордее с тираж от около 180 000.

Промени[редактиране | редактиране на кода]

От 30 май 2007 Франкфуртер Рундшау променя формата си от широкоформатен на таблоиден, с което през 2007 печели награда от европейските награди за вестници.

Преструктуриране[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 вестникът има финансови проблеми и затова получава парична гаранция от местната управа на провинция Хесе. През 2004 социал-демократите заявяват, че искат да са сигурни в бъдещето на един от ляво-либералните всекидневници в Германия и заявяват, че те няма да влияят върху статиите, публикувани във Франкфуртер Рундшау. Социал-демократите също съобшават, че искат да намалят техния дял във вестника под 50% до 2006 г. За да бъде спасено изданието от банкрут, всички разходи драстично се смаляват. Броят на служителите се намалява за последните 3 години от 1700 на 750.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]