Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франкфуртер Алгемайне Цайтунг
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Информация
Вид всекидневник
Формат широкоформатен

Начало 1 ноември 1949 г.
Език немски
Политически консервативен
Тираж 366 844
Седалище
на управление
Франкфурт
Уебсайт:
faz.net
Франкфуртер Алгемайне Цайтунг в Общомедия
Редакторският офис на вестника във Франкфурт, Германия

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (на немски: Frankfurter Allgemeine Zeitung, в превод Общественият вестник на Франкфурт) е национален вестник на Германия, основан през 1949 г. Нов брой се публикува всеки ден от централата му във Франкфурт на Майн. Изданието на вестника, което излиза в неделя, се нарича Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг (на немски: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung в превод Общественият неделен вестник на Франкфурт). Основният делничен формат на вестника е в тираж 366 844 (2008 г.) и е със дясно-центристики и консервативни убеждения. Вестникът не се редактира самостоятелно от един редактор, а от група от петима. Това е германският вестник с най-големи продажби извън територията на страната, в която се продава. Редакторите твърдят, че всеки ден Франкфуртер Алгемайне Цайтунг се изнася в 148 страни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото издание на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг излиза на 1 ноември 1949 г., като неговият създател е Ерих Велтер. Преди това някои от неговите редактори са били работели за Франкфуртер Цайтунг, който е бил спрян през 1943 г.

По традиция много от заглавията във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг са били в общоприетия за онези времена едър украсен готически шрифт и без снимки на заглавната страница. Едно от редките изключения са били снимката на празнуващите пред Райхстага в Берлин граждани по случая Деня на Обединението на 4 октомври 1990 г. и тези от атаките в Световния търговски център в САЩ на 11 септември 2001 г. На 5 октомври 2007 г. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг променя своя традиционен облик и включва цветни снимки на първата страница и премахва готическия шрифт.

В момента Франкфуртер Алгемайне Цайтунг се издава изцяло чрез дигитални технологии.

Профил[редактиране | редактиране на кода]

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг е един от малкото високо ценени национални вестници в Германия (заедно със преките си конкуренти Зюдойче Цайтунг, Ди Велт и Франкфуртер Рундшау). Той има повече чуждестранни кореспонденти от който и да е друг европейски вестник.

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг рекламира своя облик, като такъв, който кара своите читетели да мислят. Политическата ориентация на вестника е класически либерилизъм. Внушават се консервативни виждания чрез предоставяне на трибуна на коментатори с разлини виждания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]