Франц Сахер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Франц Захер
Franz Sacher
австрийски сладкар

Роден
Починал
11 март 1907 г. (90 г.)
Франц Сахер в Общомедия

Франц Захер (на немски: Franz Sacher) е австрийски сладкар от еврейски произход, известен най-вече като създател на световноизвестната шоколадова торта Сахер (на немски: Sachertorte).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Торта Захер

Роден е на 19 декември 1816 година във Виена, Австрия. През 1832 г. министъра на външните работи на Австро-Унгарската империя Клеменс фон Метерних, нарежда на своя сладкар да създаде за него и неговите високопоставени гости, необичаен десерт. Тъй като по това време главния сладкар е болен, желанието на високопоставената персона е изпълнено от 16-годишния тогава сладкар Франц Захер, който е стажант по сладкарство в придворната кухня. Така приготвеният сладкиш представлява шоколадова торта, която се харесва много на гостите и която става една от най-популярните торти и до днешни дни.

След като завършва своето обучение Захер работи като сладкар на други аристократи в Братислава и Будапеща.

През 1848 година се завръща във Виена, където открива собствен магазин за продажба на вино и деликатеси. Най-големият му син – Едуард Захер (18431892), получава образование при авторитетният виенски сладкар Кристоф Демел. Едуард прави няколко промени в рецептата за торта на известният си баща. Тортата Захер първоначално се продава в сладкарницата на Демел, а от 1876 година и в основаният от Едуард – Хотел Захер. От този момент тортата се явява един от най-популярните десерти в австрийската кухня.

Умира на 11 март 1907 година в Баден, Австрия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]