Торта Сахер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Торта Захер, сервирана във виенския хотел Сахер

Торта Захер (на немски: Sachertorte) е сладкарско изделие, шоколадова торта, изобретена от австрийския сладкар Франц Захер. Тортата се явява типичен десерт от виенската кухня и е една от най-популярните торти в света.

История[редактиране | редактиране на кода]

Още в началото на XVIII век може да се открие рецептата за тази торта, в книгите с рецепти на австрийската кухня, като по-късно в други подобни книги започва да се споменава за подобна торта, но покрита с шоколадова глазура.

През 1832 г. министърът на външните работи Клеменс фон Метерних нарежда на своя сладкар да създаде за него и неговите високопоставени гости необичаен десерт. Тъй като по това време главния сладкар е болен, желанието на високопоставената персона е изработено от 16-годишния сладкар Франц Захер (р.1816 — п. 1907), който е стажант по сладкарство в придворната кухня. Така приготвеният сладкиш представлява шоколадова торта, която се харесва много на гостите, и която става една от най-популярните торти и в днешни дни.

След като завършва своето обучение Ф. Захер работи като сладкар на други аристократи в Братислава и Будапеща. През 1848 година се завръща във Виена,където открива собствен магазин за продажба на вино и деликатеси.

Австрийския сладкар Франц Захер, автор на популярният сладкиш.

Най-големият син на Захер, Едуард Захер (18431892), получава образование при авторитетният виенски сладкар Кристоф Демел. Едуард прави няколко промени в рецептата за торта на известния си баща. Тортата Захер първоначално се продава в сладкарницата на Демел, а от 1876 година и в основаният от Едуард Хотел Захер. От този момент тортата се явява един от най-популярните десерти в австрийската кухня.

Първият съдебен процес между Демел и Захер, за правото върху оригиналната рецепта, избухва през 1934 година. Едуард Захер, по време на своето обучение при Демел, малко изменя рецептата за тортата.

След смъртта на вдовицата на Едуард - Анна Захер и банкрута на Хотел Захер през 1934 г., синът им Едуард, продава оригиналната рецепта на Демел. След като придобива рецептата, Демел продава тортата с поставена върху ѝ шоколадова плочка, на която има надпис „Едуард Захер, Виена“.

През 1938 година, новите собственици на Хотел Захер регистрира името „Оригинална Торта Захер“, като запазена марка, като тортата е предлагана не само на посетителите на хотела, но също така се произвежда и продава в сладкарниците.

Кафе-сладкарницата на Демел, Виена, Австрия.

След края на Втората световна война, през 1954 г. собствениците на хотела обвиняват сладкаря Кристоф Демел в използването на регистрирана търговска марка, нещо което е последвано от дълъг дебат върху правата на името. Представител на Демел заявява, че в оригиналната рецепта от Франц Захер няма втори пласт от конфитюр от кайсии в средата на тортата. Също така в рецептата, приета като рецептура в хотела, известно количество масло за приготвянето й, се заменя с обикновен маргарин, така че тази рецепта, не може да се нарече оригинална.

След дългогодишни спорове е постигнат консенсус, и през 1963 г. името Original Sacher-Torte (изписано върху кръгъл шоколадов медал, и поставено върху всяко парче торта), се поставя върху тортите произвеждани от Хотел Захер, а тортите от сладкарница Демел трябва да бъде украсена с подобен символ, но с триъгълна форма и надпис Eduard Sacher-Torte. Сега тази версия е официално наречена „Торта Захер на Демел“ (на немски език - Demel’s Sachertorte).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]