Франц Фишлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франц Фишлер
Franz Fischler
австрийски политик

Роден
Политика
ПартияАвстрийска народна партия
Семейство

Уебсайт
Франц Фишлер в Общомедия

Франц Фишлер (на немски: Franz Fischler) е политик от Австрийската народна партия. Той е еврокомисар в сферата на земеделието, аграрното развитие и риболова от 1995 до 2004 г.

Франц Фишлер е роден в малкия планински град Абзам в историческата област Тирол. Учи специалност „Земеделие“ в Аграрния университет във Виена, а по-късно работи като университетски асистент от 1973 до 1979 г.

Между 1989 и 1994 г. Фишлер е федерален министър на селското стопанство и лесовъдството, а от 1990 г. е член на Националния съвет на Австрия. От 1995 г. е еврокомисар на земеделието и аграрното развитие, като от 1999 г. въпросите, свързани с риболова, също стават част от неговите отговорности.

Франц Фишлер е еврокомисар до 2004 г., когато прехвърля австрийския пост на сънародничката си Бенита Фереро-Валднер, утвърдена за еврокомисар по външните работи. Самият пост еврокомисар по земеделските въпроси е предаден на датчанина Мариан Фишер Бьол.

Почетен доктор на Университета за световно и национално стопанство в София (2004)[1].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Franz Fischler в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​