Френелова леща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Напречен разрез на:(1) френелова леща
(2) Обикновена леща със същия диаметър и същото фокусно разстояние

Френеловата леща е оптичен инструмент, изобретен около 1822 г. от френския физик Огюстин Френел и първоначално е била използвана в осветителните системи на морските фарове. Предимството при този тип лещи е намаляване на теглото и дебелината. Това е особено предимство при лещите с късо фокусно разстояние, които при нормалната форма са дебели и тежки (вж. схемата).

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Намаляването на обема при френеловата леща става чрез разделянето ѝ на пръстеновидни участъци (френелови зони). Във всеки от тях дебелината намалява, поради което лещата става стъпаловидна. Тъй като пречупването на светлината зависи само от ъгъла между двете гранични повърхности, а не от дебелината, така лещата запазва фокусното си разстояние, но качеството на образа се влошава поради стъпаловидната форма. Заради по-малката дебелина намаляват загубите на светлина в материала, а също така става възможно да се събират лъчи от по-големи ъгли.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Френелова леща на морски фар

Френеловите лещи се използват в оптически системи, където теглото на лещите е решаващо, а прецизността на изображението не е от такова значение както при обективните и телескопите, например за получаване на хомогенни светлинни снопове при морските фарове, фаровете на автомобилите, при театралните прожектори. Сравнително евтини френелови лещи се пресоват от полимерни материали например като фолио и могат да се залепят на вертикалното задно стъкло на автомобилите за разширяване на полезрението на шофьора при паркиране назад. Предлагат се и френелови увеличители за четене и за рекламни пана и системи. Напоследък френелови лещи и френелови рефлектори се използват в слънчевите електроцентрали, например в концентраторната фотоволтаика, тъй като с тяхна помощ може да се повиши ефективността им.

Опасности[редактиране | редактиране на кода]

Не се препоръчва допускането на слънчева светлина или на друга силна светлина до френолова леща без необходимото предварително сложено защитно облекло (включително и дебели маски) и/или друго защитно оборудване.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

немската Уикипедия