Френелова леща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Напречен разрез на:(1) френелова леща
(2) Обикновена леща със същия диаметър и същото фокусно разстояние

Френеловата леща е оптичен инструмент, изобретен около 1822 г. от френския физик Огюстин Френел и първоначално е била използвана в осветителните системи на морските фарове. Предимството при този тип лещи е намаляване на теглото и дебелината. Това е особено предимство при лещите с късо фокусно разстояние, които при нормалната форма са дебели и тежки (вж. схемата).

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Намаляването на обема при френеловата леща става чрез разделянето ѝ на пръстеновидни участъци (френелови зони). Във всеки от тях дебелината намалява, поради което лещата става стъпаловидна. Тъй като пречупването на светлината зависи само от ъгъла между двете гранични повърхности, а не от дебелината, така лещата запазва фокусното си разстояние, но качеството на образа се влошава поради стъпаловидната форма. Заради по-малката дебелина намаляват загубите на светлина в материала, а също така става възможно да се събират лъчи от по-големи ъгли.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Френелова леща на морски фар

Френеловите лещи се използват в оптически системи, където теглото на лещите е решаващо, а прецизността на изображението не е от такова значение както при обективните и телескопите, например за получаване на хомогенни светлинни снопове при морските фарове, фаровете на автомобилите, при театралните прожектори. Сравнително евтини френелови лещи се пресоват от полимерни материали например като фолио и могат да се залепят на вертикалното задно стъкло на автомобилите за разширяване на полезрението на шофьора при паркиране назад. Предлагат се и френелови увеличители за четене и за рекламни пана и системи. Напоследък френелови лещи и френелови рефлектори се използват в слънчевите електроцентрали, тъй като с тяхна помощ може да се повиши ефективността им.

Опасности[редактиране | редактиране на кода]

Трябва много да се внимава при боравенето с френолови лещи, тъй като те фокусират много добре светлината и поради това например слънчевата светлина, отразена от или пречупена през френолова леща може да причини сериозни изгаряния по човешкото тяло или по тялото на друго живо същество, като дори може да разтопява материя.[източник? (Поискан преди 255 дни)] Не се препоръчва допускането на слънчева светлина или на друга силна светлина до френолова леща без необходимото предварително сложено защитно облекло (включително и дебели маски) и/или друго защитно оборудване.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

немската Уикипедия