Направо към съдържанието

Френска академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Френска академия
Информация
Основана1635 г.
СедалищеПариж
Сайтwww.academie-francaise.fr
Френска академия в Общомедия

Френската акаде́мия (на френски: Académie française, произнася се Академѝ франсѐз) е научно учреждение във Франция, създадено с цел изучаване на езика и литературата, формиране на езиковите и литературни норми.

Създадена е 22 февруари 1635 г. по инициатива на кардинал Ришельо.

Френската академия наброява 40 членове. Избирането в Академията е пожизнено, поради това наричат академиците „безсмъртните“ (на френски: les immortels); техен отличителен знак е зелен фрак (на френски: habit vert). След смъртта на някой академик на неговото място (кресло, fauteuil) се избира нов; новоизбраният член в деня на своето „приемане под свода на Академията“ трябва да произнесе реч в чест на своя покоен предшественик.

Понякога в Академията се избират личности, известни преди всичко не като писатели или учени, а в качеството им на военни или политици (но в същото време обикновено тези академици вече имат едни или други публикации, мемоари и т.н.) Компетенцията на Академията в цялостно оценяване на книги от хуманитарната област с течение на времето е прераснала и в присъждане на разнообразни награди. През годините на нейното съществуване са били учредявани и изоставяни[1] значителен брой от тях, като понастоящем са актуални около 60 и списък на лауреатите се публикува ежегодно.[2]

Френската академия е първото и главно учреждение на Френския институт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Списък на предишни награди от сайта на Френската Академия
  2. Списък на лауреати за 2019 г. от сайта на Френската Академия

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]