Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кардинал Ришельо)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за френския държавник от XVII век. За френския аристократ на руска служба вижте Арман-Еманюел дю Плеси дьо Ришельо.

Арман Жан дю Плеси, кардинал Ришельо
Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо
1-ви главен министър на Френския крал
Мандат
12 август 1624 – 4 декември 1642
Монарх Луи XIII
Наследник Джулио Реймондо Мазарини
Роден
Починал
4 декември 1642 (57 години)
Националност французин
Религия Римокатолик, християнин
Занятие Държавник, благородник, духовник
Подпис Cardinal Richelieu Signature.svg
Войни/битки Тридесетгодишна война

Кардинал Ришельо, Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо (на френски: Armand Jean du Plessis de Richelieu) е френски духовник, благородник и държавник. Роден е на 9 септември 1585, починал на 4 декември 1642.[1]

Посветен за епископ през 1607, той навлиза късно в политиката, ставайки Държавен секретар през 1616. Ришельо бързо се издига в църквата и в държавното управление, ставайки кардинал на Католическата църква през 1622, и Първи министър на Луи XIII през 1624. Той остава на този пост до смъртта си през 1642. Наследен е от кардинал Джулио Реймондо Мазарини.

Кардинал Ришельо

Кардинал Ришельо често е наричан Главен Кралски министър и поради това се счита, че той е първият министър-председател в историята. Чрез ограничаване властта на благородниците, той трансформира Франция в силно централизирана държава. Той успява да укрепи кралската власт и да потуши местните фракции. Установява стабилност в държавата, докато в останала част на Европа гори Тридесетгодишната война. Негова главна външнополитическа цел е да ограничи мощта на Австро-Испанската Хабсбургска династия. Въпреки че не всички причини за войната са религиозни, тя се поляризира и от една страна застават силно католическите – Австрия и Испания, а от друга – протестантските Швеция и Германия. През 1633 г. Ришельо включва Франция във войната, но на страната на протестантските държави, въпреки че той самия е Римокатолически кардинал. За да постигне основната си цел – господство на Франция над Европа, той пренебрегва религията си и страната му се бие с протестантските Швеция и Германия срещу католическите Испания и Австрия, тъй като те са най-големите сили в Европа по това време и съответно основен конкурент на Франция за господство.

През 1635 г. Ришельо основава Френската академия.[2]

Сред военните операции, ръководени лично от Ришельо, е обсадата на Ла Рошел, започнала на 10 септември 1627, която продължава 14 месеца. Крепостта е превзета, след което е отменено правото на хугенотите да имат укрепени градове и военни гарнизони. Падането на Ла Рошел възстановява напълно властта на краля в южната и западната част на Франция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. George Payne Rainsford James. Lives of the Cardinal de Richelieu, Count Oxenstiern--Count Olivarez and Cardinal Mazarin. Т. 1. Филаделфия, Carey, Lea & Blanchard, 1836. с. 2.
  2. Harro Stammerjohann. Lexicon Grammaticorum: A bio-bibliographical companion to the history of linguistics. 2. Тюбинген, Max Niemeyer Verlag, 2009. ISBN 978-3-484-73068-7. с. 499.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за