Анри II (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анри II
Крал на Франция
Henry II of France..jpg
Лични данни
Коронация 25 юли 1547 г.
Роден
Починал
10 юли 1559 г. (40 г.)
Погребан в Базилика Сен Дени
Предшественик Франсоа IRed crown.png
Наследник Франсоа IIRed crown.png
Семейство
Династия Валоа-Ангулем
Баща Франсоа IRed crown.png
Майка Клод ФренскаRed crown.png
Брак Катерина Медичи
Потомци

ФрансоаRed crown.png,Елизабет,Клод,ШарлRed crown.png,АнриRed crown.png,

Маргарита,Франсоа
Герб Coat of arms of France 1515-1578.svg
Анри II в Общомедия

Анри II (на френски: Henri II) е крал на Франция от 31 юли 1547 г. до смъртта си.

Роден в кралския замък в Сен Жермен ан Ле на 31 март 1519 г., Анри е втори син на Франсоа I ("последния рицар") и Клод Френска.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

На 14 години през 1533 г. той се жени за италианката Катерина Медичи. Бракът с дъщерята на един от най-големите банкери на Западна Европа е продиктуван от нарастващите парични нужди, които изпитва френското кралско семейство. Дълги години Анри поддържа любовна връзка с Диана дьо Поатие, на която подарява замъка Шанонсо. Самата Диана дьо Поатие има статута на некоронована кралица на Франция и на голям меценат на изкуствата.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на по-големия си брат, Франсоа, през 1536 г., Анри става дофин на Франция. На 25 юли 1547 г. е коронован за френски крал в Реймс. Неговото царуване е маркирано от войни срещу Хабсбургите и преследване на хугенотите като продължение на политиката на баща му. Анри предприема жестоки репресии срещу тях като ги изгаря живи или им реже езиците, дори самото подозрение, че някой е хугенот, води до доживотен затвор.

На 13 март 1552 г. крал Анри II окупира Лотарингия. На 15 април 1552 г. Христина е свалена като регентка и изгонена от херцогството. Единадесетгодишният херцог Карл III е заведен в Париж при кралския двор, регентството на Лотарингия отива при Никола дьо Lorraine-Mercoeur.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Анри II е страстен ловец и участва редовно в рицарски турнири. На 1 юли 1559 г. той празнува в рицарски турнир сключването на мирен договор с Испания в Льо Като Камбрези и сватбата на дъщеря му Елизабет дьо Валоа с испанския крал Фелипе II. В турнирен двубой с граф Габриел дьо Монтгомъри, командир на неговата шотландска стража, окото на Анри е пронизано от разбитото копие на графа и е засегнат мозъкът му. Въпреки усилията на кралския лекар Амброаз Паре, (на когото дори е наредено да изважда очи на затворници, за да изследва как действат различните видове лечение), на 10 юли Анри II умира в страшни мъки. Известно е, че в едно от най-известните си предсказания Нострадамус е отправил предупреждение към краля да се пази от необичайни дуели около 40-тата си годишнина – в момента на смъртта си, Анри е четиридесетгодишен.

Следващите близо 40 години са изпълнени с борби между синовете на Анри и другите претенденти за френската корона. На трона си той е наследен от най-големия си син Франсоа II.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Arnold-Baker, Charles, The companion to British history, Routledge, 1996.
  • Frumkin, M., The Origin of Patents, Journal of the Patent Office Society, March 1945, Vol. XXVII, No. 3, 143.
  • Guy, John, My Heart is my Own, London, Fourth Estate, 2004, ISBN 0-00-717930-8.
  • Nostradamus, César, Histoire et Chronique de Provence, Lyon, Simon Rigaud, 1614
  • Patrick, David, and Francis Hindes Groome, Chambers’s biographical dictionary: the great of all times and nations, J.B. Lippincott Company, 1907.
  • Tazón, Juan E., The life and times of Thomas Stukeley (c.1525-78), Ashgate Publishing Ltd, 2003.
Франсоа I крал на Франция (1547 – 1579) Франсоа II