Фрикасе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фрикасе

Фрикасето е месно ястие, приготвено чрез варене на птиче, агнешко, телешко месо или риба. Течната съставка на фрикасето е светъл сос на бульонна основа, застроен с жълтъци, сметана (кисело мляко) и овкусен с лимонов сок. В сравнение с кашите фрикасето има по-рядък сос с леко кисел вкус.

До оформяне на порциите месото се съхранява в бульон. При сервиране порционното парче месо се залива с готовия сос и се поръсва с мазнина, оцветена със запържени моркови.

Сосът на фрикасето има вкуса и аромата на месото и останалите, вложени в него продукти. Той е богат на белтъчини и екстрактни вещества. Има светложълт цвят със средна гъстота и съвършено гладка консистенция.

Съхранява се на водна баня в продължение на 2-3 h. През този период по повърхността на соса се прибавят парченца краве масло, за да се избегне обезводняването и образуването на ципа.

При по-продължително съхраняване сосът се сгъстява.

Фрикасе от риба се приготвя по същата технологична схема. По-добро овкусяване на соса може да се постигне чрез добавка на вино, гъби, горчица и др.

Ястията от групата на фрикасетата носят наименованието си от вида на месото, с което са приготвени - пиле фрикасе, агнешко фрикасе и др.