Направо към съдържанието

ФК Халам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ф.К. Халам)
ФК Халам
Hallam Football Club
ПрозвищеКънтритата
Основан1860
ДържаваВеликобритания
СтадионСандгейт Роуд
Капацитет1000 (250 седящи)
Уебсайтwww.hallamfc.co.uk

ФК „Халам“ (на английски: Hallam Football Club) е футболен клуб от Шефилд, Англия, който участва в Регионална Източна Премиер Дивизия.

Клубът е създаден през 1860 г., това е втория най-стар футболен клуб, като единствения футболен отбор създаден преди Халам е градския съперник ФК Шефилд.

Отборът продължава да провежда своите домакински срещи на първия си стадион Сандгейт Роуд, който е записан в Световни рекорди на Гинес като най-стария стадион в света. Сандгейт се намира в западен Шефилд. През 1861 г. се изиграва първото местно дерби с ФК Шефилд. Шефилдското дерби между Халам и Шефилд (да не се бърка с дербито между професионалните Шефилд Уендзи и Шефилд Юнайтед известно като „дербито на стоманения град“) се приема като най-старото дерби, което се провежда включително и до днес.

През 1867 г., Халам спечелва Йодан Къп – първият организиран футболен турнир, след като на финала побеждава друг шефилдски клуб – ФК Норфолк. Финалната среща е изиграна на стадион Брамал Лейн - стадионът на ФК Шефилд.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален уебсайт на ФК Халам