Ханс ван Стенвинкел-младши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Hans van Steenwinckel the Younger
Mander ChristianIVetSteenwinckel.jpg
Hans van Steenwinckel the Younger (right) with Christian IV on horse (1638)
Информация
Роден
Починал
Националност Danish
Hans van Steenwinckel the Younger в Общомедия

Ханс Ван Стенвинкел-младши (на датски: Hans van Steenwinckel den yngre, 24 юни 1587 – 6 август 1639) е датско-фландийски архитект, който специализира в холадски ренесанс, типичен за престижните сгради в Дания през първата половина на 17 век. Заедно със своя брат Лоренц ван Стеенвинкел, работи върху амбициозните строителни проекти на крал Кристиан IV Датски.

Син е на Ханс ван Стеенвинкел-старши и баща на Ханс ван Стеенвинкел-младши и вероятно на Олуф ван Стеенвинкел.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ханс и Лоренц Ван Стенвинкел са синове на строителя и каменоделец Ханс ван Стеенвнкел-старши, който е роден в Антверпен, но се мести в Дания през 1576 г. за да работи над замъка Кронбо. Така той става любим архитект на Фредерик II Датски. Естествено е семейството да продължи работата на баща си, затова Ханс и Лоренз Ван Стенвинкел заминават за Нидерландия за да учат архитектура и каменоделство.

Когато се връщат в Дания, двата братя работят в повечето големи проекти на Кристиан IV, през първото десетилетие на 17 век. Не е известно с какво са се занимавали със сигурност. Често много хора са участвали в проектирането на сграда, заради дългата продължителност на строителството, от започване на работата по сградата до завършването и, като по това време удължаването на строителния процес е било нормално. По това време много от големите престижни сгради не са статични конструкции а по-скоро за тях са обичайни множество разширения и реконструкции, развивани постепенно през годините.

Ентусиазмът на крал Кристиан IV е също така видим, по активната му работа по проектиране на по-големите сгради. За тази цел, кралят е принуждавал неговите съветници да пазят в тайна, кой е архитектът на сградите, за да запази авторството на сградите за себе си.[1]

В началото на своята кариера Ханс Ван Стенвинкел работи основно, като скулптор. Негови творби от това време могат да се видят в замъците Корнбор и Фредериксбо. Негова е заслугата за осмоъгълната кула в Росенбор.

След смъртта на брат си Лоренц през 1619 г. Ханс е посочен за новия кралски майстор той поема проектите, които се строят, като църквата Кристиан IV, катедралата Роскилде, която е в строеж от 1613 г. и наскоро започната борса в Копенхаген.

С комплекса Тринитатис, който включва Рундстарн и Тринитатис, той променя стила си в нидерландски барок, като изоставя нидерландския ренесанс, който до този момент в кариерата му е синоним на името му. Този проект не е завършен преди смъртта му през 1639.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hans van Steenwinckel the Younger“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
  1. The North Sea and culture (1550 – 1800. Hilversum: Verloren,. Посетен на 21 декември 2009.