Хан Юн ФК

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хан Юн
航源足球俱樂部
Hang Yuan FC
Основан2012
ДържаваРепублика Китай
СтадионФутболно игрище на Фу Йен Юнивърсити“, Ню Тайпе
Капацитет5 000
Старши треньор Чиу Юи-вен
ПървенствоТайванска Премиер лига
20224-то
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Хан Юн ФК (на китайски: 航源足球俱樂部); (на английски: Hang Yuan FC) е тайвански футболен клуб от град Ню Тайпе.[1]

Състезават се във висшата лига на Тайван. Мачовете си играят на „Футболно игрище на Фу Йен Юнивърсити“, Ню Тайпе с капацитет 5 000 зрители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Интерсити футболна лига Клубът се сформира през 2012 година като Развитие на въздушните източници ФК и за първи път влиза в Междуградската футболна лига през 2013. През 2013 г. клубът завършва на 7-о място от 8 отбора, като събира само 7 точки. Въпреки че спечелва квалификационния турнир за следващия сезон, той отново завършва със същите точки през следващия сезон, макар и на по-високо стъпало 6-о място.

Тайванска Премиър лига Запади обновената от 2017 година Висша лига по футбол в Тайван, „Развитие на въздушните източници ФК“ сменят името си на Хан Юн ФК и се включват в помощта на католическия университет Фу Йен за подобряване на стандарта на екипа. Хан Юн ФК завършват на 4-то място в предварителната фаза. Този финал им позволява да се състезават в плейофа за 3-то място срещу „Хасус ТСУ“, когото отстранява и завършва на 3-то място.

Поради неуспехите на „Тайпауър“ и „Татунг“ да получат лицензи от АФК, „Хан Юн“ получава мястото на Тайван в групите за 2018 за Купата на АФК, първият клуб от страната, който прави това. Подписвайки с международния полузащитник от Хаити и бившия футболен халф Жан-Марк Александър, отборът влезе в група с „Бенфика де Макао“ и севернокорейските клубове „25 април Спортен клуб“ и „Хвебул“. Победата с 3:2 на „Бенфика де Макао“ е последвано от бърза загуба с 5:1 от „25 април“.

Предишни имена[редактиране | редактиране на кода]

Години Име
2012 – 2017 „Развитие на въздушните източници ФК“
Air Source Development
От 2017 г. „Хан Юн ФК“
Hang Yuan FC

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. в-к „Меридиан Мач“, 14.04.2020, „Има ли футболът почва в Тайван?“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]