Харбие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Харбие
— квартал —
41.0453° с. ш. 28.9908° и. д.
Харбие
Страна Турция
Население2327 души[1] (2007 г.)
Телефонен код212
МПС код34
Харбие в Общомедия

Харбийе (на турски: Harbiye) е квартал в район Шишли, Истанбул, Турция.

Кварталът носи името си от Mekteb-i Harbiye (Османска военна академия), която функционира тук в продължение на много години, макар и с интервали, през 19-ти и 20-ти век.

Харбийе е отделен от Kуртулуш на запад от оживената Cumhuriyet Caddesi (Улица Република). На север са луксозните квартали Нишанташъ и Teшвикийе, докато на изток е зелената Maчка. На юг са силно застроените квартали Eлмадаа и Tаксим.

Най-близката метростанция до Харбийе е Oсманбей на линия M2, но много автобуси и долмуши се движат нагоре и надолу по Cumhuriyet Caddesi.

Атракции[редактиране | редактиране на кода]

Най-важната туристическа атракция на Харбие е Военният музей (Askeri Müzesi), който се помещава в сградите на старата Mekteb-i Harbiye (Османска военна академия). Съдържа изискана колекция от бродирани османски военни палатки и картини на военния художник Хасан Ръза Бей. Той също така запазва класна стая, в която Ататюрк е учил от 1899 до 1905 г. Тя се помещава в сграда от средата на 19-ти век, която заменя малко по-ранна, изгубена от пожар. Тя е отворена за обществеността през 1993 г.

Френското училище за момичета от 19-ти век, Lycée Notre Dame de Sion Istanbul, се намира на западната страна на Cumhuriyet Caddesi. Вътре в територията са църквата Свети Еспирит, проектирана от Джузепе Фосати през 1846 г. и статуя на папа Бенедикт XV.

Hilton Istanbul Bosphorus, първият петзвезден хотел в Турция, проектиран през 1955 г. от Седад Хаки Елдем, се намира на източната страна на Cumhuriyet Caddesi, заобиколен от обширна територия, ценна в такава застроена част на града. Домът на радиото в Истанбул е от източната страна на пътя на мястото на изгубено арменско гробище.

Катедрата по архитектура на Истанбулския технически университет (İstanbul Teknik Üniversitesi) се помещава в сградата, която първоначално е била Taskısla (Каменни казарми), проектирана от британския архитект Уилям Джеймс Смит между 1846 и 1852 г.

В Харбийе има редица културни институции, включително сцената Харбийе Mухсин Eртуурул, концертната зала Джемал Решит Бей, Истанбулският конгресен център и театърът на открито Джемил Toпузлу.

По-голямата част от парка Мачка, голямо и много популярно вътрешноградско зелено пространство, където през лятото се провеждат концерти и фестивали, се намира в района на Харбийе.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi // Статистически институт на Турция. Посетен на 23 октомври 2023 г. (на турски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Harbiye, Şişli в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​