Хармен Терборх

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хармен Терборх
Harmen ter Borch
холандски художник
Роден
Починал
1662 г. (23 г.)
Зволе, Хабсбургска Нидерландия
Семейство
БащаГерард Терборх Стария
Братя/сестриГезина Терборх[1]
Мозес Терборх[1]
Герард Терборх[1]
Хармен Терборх в Общомедия

Хармен Терборх (на нидерландски: Harmen ter Borch) е нидерландски живописец и график.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хармен Терборх е кръстен на 11. ноември 1638 г. в Зволе. Той е син на Герард Терборх Стария и по-малък брат на Герард Терборх Младия, на Гезина Терборх и по-голям брат на Мозес Терборх и се учи да рисува при своя баща.

До шестнайсетата си годишнина Хармен рисува талантливо жанрови сцени с персонажи предимно деца и войници.

През 1661 г. Хармен изоставя рисуването, за да поеме обществените длъжности или част от тях от своя баща Герард Терборх.

Умира в 1662 г. в Зволе.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Алисън М. Кетеринг: Борх Хармен тер. В: Общ лексикон на изкуството. Творци на изобразителното изкуство от всички времена и народи, том 12, изд. Заур, Мюнхен и др. 1995 г. ISBN 3-598-22752-3, S. 666.
  • А. Бредиус: Борх Хармен тер, В: Улрих Тиме, Феликс Бекер-издатели,: Общ лексикон на изобразителните изкуства от античността до наши дни, том 4, издаден в Лайпциг 1910 г.
  • Alison M. Kettering: Drawings from the Ter B. Studio Estate in the Rijks-Mus. ’s-Gravenhage 1988.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Harmen_ter_Borch в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. а б в 500010417 // 1 ноември 2017 г. Посетен на 21 май 2021 г.