Герард Терборх Стари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герард Терборх Стари
Gerard ter Borch de Oude
нидерландски художник
Портрет от сина му Мозес Терборх, 23. януари 1660 г.
Портрет от сина му Мозес Терборх, 23. януари 1660 г.
Роден
1583 г.
Починал
20 април 1662 г. (79 г.)
Герард Терборх Стари в Общомедия

Герард Терборх Стари (на нидерландски: Gerard ter Borch de Oude), роден между 1582 и 1584 г. в Зволе, починал на 20. април 1662 г. в Зволе е нидерландски живописец и график. Той е баща на известния „малък холандски майстор“ Герард Терборх Млади. Произхожда от уважавано семейство и отрано изявява желанието да стане художник. Получава художественото си образование от известния предимно като художник на ескизи и гравьор върху сребро Арент ван Болтен.

Между 1600 и 1607 година художествените му търсения го отвеждат в Италия, където изследва архитектурата и скулптурата на древността. Рисунките му на пейзажи и градски изгледи на Неапол и Рим свидетелстват за голям талант.

След завръщането си в Нидерландия той рисува предимно библейски, митологични, но и еротични картини. Най-късно през 1612 г. се откриват свидетелства, че се е завърнал в Зволе, където се жени за Анна Буфкенс. През 1621 сключва втори брак с Geesken van Voerst, а през 1628 г. – трети брак с Wiesken Matthys. От трите си брака има тринадесет деца.

Към 1635 г. се отказва почти от рисуването и приема високи обществени постове. За сметка на това обаче преподава на своите деца изкуството на рисуването. Негова е заслугата, че събира и запазва голяма част от творбите им.

Четири от неговите деца – Герард Терборх Млади, Гезина Терборх, Хармен Терборх и Мозес Терборх поемат по пътя на изкуството.

Герард Терборх Стария е известен предимно като график и е оставил в наследство малко живописни творби.

Избрани творби[редактиране | редактиране на кода]

  • Жертвата на Авраам, 1618 – 1619 г., намира се в Зволе, в музея Provinciaal Overijssels Museum
  • Семеен портрет сред Природата съвместна работа с Баренд Граат, намира се в Зволе в Provinciehuis
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gerard_ter_Borch_der_Ältere в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​