Хасавюртско споразумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хасавюртско споразумение е съвместно споразумение от 31 август 1996 г., подписано в гр. Хасавюрт, Дагестан между представители на Руската федерация и претендиралата за независимост от нея Република Ичкерия за разработване на „Принципно определяне основите на взаимоотношенията между Руската федерация и Чеченската република“, с което се слага краят на Първата чеченска война.

Подписите под документа поставят тогавашният началник щаб на въоръженото формирование на чеченските сепаратисти Аслан Масхадов (по поръчение на президента на Чеченската република Зелимхан Яндарбиев) и секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация ген. Александър Лебед (по поръчение на президента на Русия Борис Елцин).

С този договор се прекратяват военните действия и се пристъпва към оттегляне на руските войски от Чечня. Въпросът за териториалния статут е отложен до 31 декември 2001 г.

На 10 октомври 1996 г. Руската федерация постановява, че подписаният документ в Хасавюрт се счита за готовност на страните да разрешат конфликта по мирен път, но няма държавно правен характер. След подписването на Хасавюртското споразумение в Чечня започва интензивно да се разпространява религиозният екстремизъм.

Лица, участвали в подписването: