Хасан Ерен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хасан Ерен
Hasan Eren
унгарски и турски езиковед
Роден
Починал
26 май 2007 г. (88 г.)
ПогребанТурция

Учил вБудапещенски университет
Научна дейност
ОбластЛингвистика
Работил вАнкарски университет

Хасан Ерен (на турски: Hasan Eren) е унгарски и турски учен, езиковед – етимолог, тюрколог, унгарист, от български произход.

Енциклопедист. Професор, доктор на науките (1942). Член на Унгарската академия на науките (1988).

Завършва гимназия с отличие (1937), проявява силен интерес към изучаваните езици (български, руски, френски). Прави впечатление на унгарския тюрколог Дюла Немет, работил по онова време в България. Благодарение на съдействието му Ерен постъпва в Будапещенския университет да следва „Турска филология“. Едновременно изучава монголски и угърски езици. Получава докторска степен (1942), става доцент през 1946 г.

Заминава за Анкара (1948), където работи като тюрколог в Анкарския университет. Занимава се и с проблемите на лексикологията в Дружеството за турски език (Türk Dil Kurumu) при правителството. Работи като негов председател от 1983 до 1993 г. От 1985 година е главен редактор на турската енциклопедия Türk Ansiklopedisi.

Основното направление на научните изследвания на Х. Эрен е лексикологията. Най-известният му труд в тази област е неговият „Турски етимологичен речник“ (Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü).

Работейки в Турция, Ерен поддържа тесни връзки с научния свят на Унгария. Получава редица унгарски награди. За неговия принос за развитието и изучаването на унгарски език е награден с унгарския „Орден за заслуги“ през 2000 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эрен, Хасан“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​