Хауъртова проекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хауортова проекция)
Хауъртова проекция на структурата на α-D-глюкопираноза

Хауъртова проекция е общоприет начин за представяне на цикличната структура на монозахаридите в проста триизмерна перспектива.

Хауъртовата проекция е именувана на английския химик сър Уолтър Хауърт.

Хауъртовата проекция има следните характеристики [1]:

  • Въглеродните атоми не се обозначават. В примера вдясно всички атоми с номер от 1 до 6 са въглеродни, като въглерод номер 1 е аномерен.
  • Водородните атоми също не се изобразяват. В примера, атоми от 1 до 6 имат водород, който не е означен.
  • Удебелената линия показва атоми, близки до наблюдателя. В примера, това са 2 и 3 (както и техните хидроксилни групи [OH-]). Атоми 1 и 4 са по-далеч от наблюдателя. Атом 5 и 6 са най-далече.
  • Групите под равнината на пръстена при хауъртовата проекция са еквивалентни на тези от лявата страна при Фишерова проекция.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Haworth projection в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​