Хауортова проекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Хауортова проекция на структурана на α-D-глюкопираноза

Хауортова проекция е общопроет способ за представяне на цикличната структура на монозахаридите в проста тризмерна перспектива.

Хауортовата проекция е именувана на английския химик сър Уолтър Н. Хауорт.

Хауортова проекция има следните характеристики [1]:

  • Въглеродните атоми не се обозначават. В примера в дясно всички атоми с номер от 1 до 6 са въглеродни. Като въглерод номер 1 се явява аномерен.
  • Водородните атоми също не се изобразяват. В примера, атоми от 1 до 6 имат водород, който не е означен.
  • Удебелената линия показва атоми близки до наблюдателя. В примера, това са 2 и 3 (както и техните хидроксилни групи [OH-] ). Атоми 1 и 4 са по-далеч от наблюдателя. Атом 5 и 6 са най-далече.
  • Групите под равнината на пръстена при Хауортовата проекция са еквивалентни на тези от лявата страна при Фишерова проекция.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. GoldBook - Haworth representation http://goldbook.iupac.org/H02749.html
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Haworth projection“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.