Хаято Икеда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хаято Икеда
池田勇人
японски политик
Хаято Икеда (1962)
Хаято Икеда (1962)

Роден
Починал
13 август 1965 г. (65 г.)
Токио, Япония
ПогребанТокио, Япония

Учил вКиотски университет
Политика
ПартияЛиберално-демократическа партия
Семейство
Подпис
Хаято Икеда в Общомедия

Хаято Икеда (на японски: 池田勇人) е японски политик, министър-председател на Япония от юли 1960 до ноември 1964 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 декември 1899 година в префектура Хирошима, Япония. Израства в семейството на пивовари на саке. През 1925 година завършва право в Имперския университет в Киото.

След дипломирането си работи в Министерството на финансите, където се издига до поста на заместник-министър на финансите. През 1949 година е избран за депутат в Камарата на представителите. През същата година е назначен за министър на финансите в правителството на Йошида Шигеру. На тази длъжност Икеда води политика на балансирани финанси и дефлация, която има за цел да стабилизира следвоенната икономика на Япония. Участва в мирните преговори със Съединените американски щати.

През 1950-те години заема постовете на министър на финансите, министър на международната търговия и държавен министър (без портфейл)[1].

През юли 1960 година е избран за ръководител на Либерално-демократическата партия, което го прави министър-председател на Япония. Начело на правителството продължава икономическото възстановяване на страната, като увеличава публичните разходи, намалява данъците, поддържа ниска инфлация и лихви, търси начини за преодоляване на бариерите пред японските стоки на международните пазари. Поддържа близки взаимоотношения със САЩ и засилва търговията със СССР и Китай. Обявява за национална цел удвояването на брутния вътрешен доход до 10 години.

През ноември 1964 година е принуден да се оттегли от поста на министър-председател поради влошено здраве[1]. Умира на 13 август 1965 година в Токио[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Икеда Хаято в „Енциклопедия Британика“ // Посетен на 3 декември 2015.