Направо към съдържанието

Хвар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за остров. За града вижте Хвар (град).

Хвар
Hvar
Панорама на Хвар
Карта
МестоположениеАдриатическо море
Страна Хърватия
Площ299,66 km²
Население11 103 души (2001)
37,1 души/km²
Най-висока точка628 m н.в.
43.15° с. ш. 16.75° и. д.
Местоположение в Хърватия
Хвар в Общомедия

Хвар (на хърватски: Hvar; на италиански: Lesina; на латински: Pharia; на гръцки: Χβαρ) е четвъртият по големина хърватски остров в Адриатическо море, разположен в южната част на Далматинските острови.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Площта на острова е 299,66 km², дължина от запад на изток 68 km, ширина – 10,5 km, дължина на бреговата линия 254,2 km[1]. Населението на острова възлиза на 11 103 жители (2001). [2]. На север Хварския проток го отделя от остров Брач, на югозапад Виския проток – от остров Вис, на юг Корчулския проток – от остров Корчула, а на югоизток Неретванския проток – от континенталния полуостров Пелешац. Южно от Хвар, в Корчулския проток се намира малкия остров Шчедра. Изграден е предимно от варовици и доломити. Релефът му е представен от дълъг и тесен нисък хребет с максимална височина връх Свети Никола 628 m, издигащ се в западната му част над градчето Света Неделя. Ниските склонове на хребета са заети от плантации от лозя, маслини и овощни градини. На острова има три по-големи селища Хвар на запад, Стари град и Елса на север и Сучурай на изток.[3]

Като бивша гръцка колония, островът е известен с името Фарос, в превод от гръцки „фар“. Остава обаче неясно дали наистина етимологията на думата е с древногръцки корен или е илирийска дума с неустановено значение. По време на римското владичество островът носи името Фария (Pharia), а по-късно Фара. Впоследствие е променено на Хвар.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]