Хенкел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Хенкел“
Лого на „Хенкел“
Основана 1876 година
Седалище Дюселдорф, Германия
Служители 57 854 (2011 година)
Продукти перилни и почистващи препарати,лепила и други
Уебсайт http://www.henkel.com/
„Хенкел“ в Общомедия

Глобалната компания „Хенкел“ е базирана в Дюселдорф, Германия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Нейният основател Фриц Хенкел – 28 годишен търговец, интересуващ се от наука, заедно с двама приятели основава през 1876 г. „Хенкел и с-ие“ в Аахен, Германия. Те произвеждат универсален прах за пране, базиран на химически силикат. Впоследствие централата се пренася в Дюселдорф.

Там „Хенкел“ открива и поставя началото на първата търговска марка на перилен препарат в Германия – немската избелваща сода. Впоследствие след разрастване на производството наяве излизат и първите марки – Schwarzkopf се появява в 1903 г., Persil в 1907 г. Persil е първият активно действащ перилен препарат в света. Създаден е изцяло за комерсиални цели. Открива се специален отдел “Технологии в Хенкел”. Впоследствие компанията навлиза и на пазара на лепила. Като типична германска компания през Втората Световна Война Хенкел работи за нацисткото командване и след това понася последствията си – конфискувани са над 1/3 от активите ѝ. По-късно, през 1949 г. и на пазара е пуснат Schauma - продуктът, който ще се превърне във водещият за десетилетия напред шампоан от Германия. Под марката FA пък са пуснати няколко разновидности продукти – сапуни, дезодоранти, душ-гелове и пяни за вана. Първото лепило под формата на стик се казва Pritt. То също е произведено от „Хенкел“.

През характерните поглъщания за периода 1960-1990 пречисляваме придобиването на Standart Chemical Products, Sichel-Werke AD, von Heyden GmbH, Teroson of Heidelberg, Loctite и най-голямата придобивка на Хенкел в историята ѝ – Dial Corporation засилваща позициите на компанията в Северна Америка. Наскоро Хенкел придоби и друга американска козметична компания – Advanced Research Laboratories, която напълно бе отдадена на иновативна политика. Всички консолидации, които компанията извършва и до ден днешен се правят с две основни цели – затвърдяване позциите на пазара и пълен приоритет на иновациите и новите технологии. И от мотото отличаваме, че Хенкел твърдо стъпва на иновационна политика основана на нейните търговски марки. Основен конкурент е холандският мултинационален гигант Akzo Nobel (създаден 1777) опериращ в сферите на грижа за здравето, облекла и химикали.

Днес Хенкел напълно отразява принципите на всяка глобална компания, като тя има представителства в повече от 75 страни, оперира в над 125, персоналът ѝ се равнява на 52 000 души. Провежда активна дейност и заинтересованост от идеите и практиките на външните си поделения. Мотото ѝ отразява принципите на непрекъснато движение към всичко ново и полезно за потребителите. Създава се усещането, че клиента търси продукт така, както търси приятели. Брендът е изключително важен, за да се създаде доверието. За подсилване на фирмената култура са въплътени “Визия и Ценности”, “Кодекс на Хенкел” и “Социална отговорност” – типично за повечето немски и скандинавски компании.

Компанията има 4 сфери на дейност разпределени в 3 стратегически направления: грижа за дома, грижа за себе си, лепила и циментни смеси.