Ходкост на кораба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ходкост – качество на плавателен съд да достига и поддържа зададена скорост на хода при дадени условия и при минимална загуба на мощност на механизмите, установени на него. От два подобни съда по-добра ходкост има този, който развива по-висока скорост при еднаква мощност на главните двигатели или еднаква ветрилна площ.

По правило теоретическият разчет на ходкостта не дава надеждни резултати, тъй като трябва да се отчитат голям брой фактори, които са трудни за определяне. Ходкостта при проектирането се оценява чрез изчисления и по опитен начин чрез изпитания на модели в опитни басейни. След построяването на съда елементите на ходкостта се определят в процеса на неговите ходови изпитания.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ходкость“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.