Корабни изпитания

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Корабни изпитания (Изпитания на плавателен съд) са практическото определяне на тактико-техническите елементи и експлоатационните качества на кораб (плавателен съд). Изпитанията на кораба се правят след неговото построяване, модернизация, преоборудване и ремонт: те биват швартови, заводски ходови и държавни (приемни за неголеми съдове серийна постройка, кораби и съдове, преминали ремонт и/или модернизация)[1].

Видове изпитания на кораб[редактиране | редактиране на кода]

Държавни изпитания на кораб се провеждат от държавна комисия с цел всестранна проверка на качествата на построения кораб и съответствието на неговите тактико-технически елементи на утвърдения проект. Приемните изпитания се провеждат от приемна комисия[2].

Заводски ходови изпитания на кораб се провеждат с цел проверка в ходови условия на основните характеристики на бойните и техническите средства и на целия кораб за съответствие с утвърдените тактико-технически елементи, спецификациите на кораба, схемите, техническото описание и инструкциите за експлоатация, формулярите и техническите условия[2]. Ходовите изпитания са един от важните елементи, завършващи процеса на строителството на съдовете и корабите, и правилното изпълнение на ред ремонтни, възстановителни и реконструкционни работи.
В хода на ходовите изпитания, в условията на реален морски преход, се проверяват надеждността и жизнедеятелността на енергетичните установки, навигационното оборудване и другите системи на съдовото оборудване, а също така управляемостта, устойчивостта, загубата на скорост (ходкост) и инерцията. В ред случаи, за успешното преминаване на ходовите изпитания, съдовете и корабите се проверяват в различни климатични и метео условия. В зависимост от назначените ходови изпитания, тяхната продължителност може да съставлява от няколко часа до няколко денонощия. Също така е възможно провеждането на цели серии от ходови изпитания за контрол, проверка и напасване на различните елементи на съдовото оборудване.

Швартови изпитания на кораб се провеждат с цел определяне в действие на основните характеристики на бойните и техническите средства и на целия кораб за съответствието им със спецификацията на кораба, техническите условия, чертежите, схемите, описанията и инструкциите по експлоатация[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Военно-морской словарь. М., 1990, 165 – 166 с. ISBN 5-203-00174-X.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Испытания корабля“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​