Холдън Колфийлд

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Холдън Колфийлд (в един разказ второто му име е Morrisey) е измислен персонаж от романа на Джеръм Дейвид Селинджър „Спасителят в ръжта“, като повествованието се води в аз-форма от Холдън. След публикуването на романа Холдън става символ на бунта на тийнейджърите и е причислен като един от най-важните персонажи в Американската литература изобщо. Името Холдън Колфийлд е използвано от автора в непубликуван разказ от 1941 и за пръв път се появява пред масовата публика в принт от 1945.

Селинджър има много разкази и един роман, включващи името Холдън Колфийлд, но има съществени разлики както между Холдън, така и между семейството му в различните истории.

Първият разказ на Селинджър, включващ Холдън, е „Аз съм луд“, публикуван на 22 декември 1945. Неправилно се смята, че името Холдън Колфийлд идва от филма „Скъпа Рут“, в който участват Уилям Холдън и Джоан Колфийлд, но това няма как да е вярно – „Скъпа Рут“ е публикуван през 1947, повече от година, след като името Холдън Колфийлд е използвано от Селинджър в непубликуван разказ.