Джеръм Дейвид Селинджър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джеръм Дейвид Селинджър
Jerome David Salinger
Илюстрация на сп. „Таймс“, 15 септември 1961 г.
Илюстрация на сп. „Таймс“, 15 септември 1961 г.
Роден 1 януари 1919 г.
Починал 27 януари 2010 г. (91 г.)
Професия писател
Националност  САЩ
Активен период 1940 – 1965
Жанр разказ, роман
Известни творби Спасителят в ръжта“ (1951)
Съпруга Силвия Велтер (1945 – 1947)
Клер Дъглас (1955 – 1967)
Колийн Онийл (1988 – ?)
Деца Маргарет, Мат
Подпис J. D. Salinger Signature.svg
Уебсайт
Джеръм Дейвид Селинджър в Общомедия

Джеръм Дейвид Селинджър (на английски: Jerome David Salinger) е американски писател, известен най-вече с романа си „Спасителят в ръжта“, издаден през 1951 година.

Не е публикувал нова книга от 1965 година насам и не е давал интервю от 1980 г. насам. В България са преведени също неговите „Девет разказа“, както и сборник от 4 новели под заглавие „Семейство Глас“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Кооперация с апартаменти в Манхатън, където семейството на родителите на Селинджър живее след 1932 г. и където той прекарва тийнейджърските си години.

Селинджър е от смесен шотландски, ирландски, еврейски и полски произход. Детството си прекарва в голям разкошен апартамент на известната улица Парк Авеню в Ню Йорк. Учи в различни частни училища, за кратко дори във военна академия. Съучениците му от този период помнят неговото саркастично остроумие. На 18-19-годишна възраст се влюбва в Уна О'Нийл (дъщерята на Юджийн О'Нийл) и ѝ пише любовни писма всеки ден, но тя се омъжва за много по-възрастния от нея Чарли Чаплин.

Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

Джеръм Дейвид Селинджър участва във Втората световна война, в Париж успява да се срещне с Ърнест Хемингуей (военен кореспондент тогава), който е възхитен от неговия талант на писател. Въпреки това Селинджър счита Хемингуей и Стайнбек за второ качество писатели, но е възхитен от Мелвил. По това време той работи за контраразузнаването, провежда разпити на пленници, тъй като владее чужди езици, и е един от първите войници, които посещават освободените концентрационни лагери. По-късно споделя, че човек никога не може да забрави миризмата на изгорено човешко месо.

Личен живот и отшелничество[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 година той се жени за френска лекарка на име Силвия, но този брак завършва с развод. През 1955 се жени за Клер Дъглас, но и този брак завършва с развод през 1967. От втория си брак има един син, Мат, роден 1960 и една дъщеря, Маргарет, родена 1955, която през 2000 пише мемоари за баща си в книгата „Спасителят на мечти“ (Dream Catcher: A Memoir).

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Освен световноизвестния роман „Спасителят в ръжта“, излязъл през 1951, Селинджър пише и много разкази. Девет от тях са публикувани в сборника „Девет разказа“ през 1953. Първият разказ, „Идеален ден за лов на рибка бананка“, е един от най-известните на Селинджър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]