Хонорар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Хонорар (на латински: honorarium - възнаграждение, подарък, от honorem, hones - чест, длъжност, репутация [1]) е парично възнаграждение (творческа заплата), изплащано за труда на работещи на свободна практика или творци - като писатели, преводачи, художници, актьори, преподаватели, адвокати и др. В някои страни (напр. Великобритания) хонорар може да се изплаща и на трудово наети като допълнение към основното им възнаграждение (заплата) за допълнителни дейности [2].

Заплащането на възнаграждения под формата на хонорари на пишещи поезия, проза, в областта на академичното писане и т.н. може да става в 2 варианта:

  • Като процент от продажбите на книга, филм и т.н.
  • Като еднократно плащане

За заплащането на хонорар е за предпочитане да са налице контрактувани условия.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Древен Рим за висококвалифициран труд, който могат да извършват само образовани хора се е заплащал хонорар, често това е било парично заплащане или подарък за съветнически и адвокатски услуги [3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) honorarium, honor, Онлайн етимологичен речник на английския език
  2. ((en)) Honoraria and similar payments, HM Revenue & Customs
  3. Honorarium, A New Law Dictionary and Glossary, The Lawbook Exchange Ltd., 1850, стр. 578
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гонорар“ в Уикипедия на руски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.