Хонорар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хонорар (на латински: honorarium – възнаграждение, подарък, от honorem, hones – чест, длъжност, репутация [1]) е парично възнаграждение (творческа заплата), изплащано за труда на работещи на свободна практика или творци – като писатели, преводачи, художници, актьори, преподаватели, адвокати и др. В някои страни (напр. Великобритания) хонорар може да се изплаща и на трудово наети като допълнение към основното им възнаграждение (заплата) за допълнителни дейности [2].

Заплащането на възнаграждения под формата на хонорари на пишещи поезия, проза, в областта на академичното писане и т.н. може да става в 2 варианта:

  • Като процент от продажбите на книга, филм и т.н.
  • Като еднократно плащане

За заплащането на хонорар е за предпочитане да са налице контрактувани условия.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Древен Рим за висококвалифициран труд, който могат да извършват само образовани хора се е заплащал хонорар, често това е било парично заплащане или подарък за съветнически и адвокатски услуги [3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) honorarium, honor, Онлайн етимологичен речник на английския език
  2. ((en)) Honoraria and similar payments, HM Revenue & Customs
  3. Honorarium, A New Law Dictionary and Glossary, The Lawbook Exchange Ltd., 1850, стр. 578
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гонорар“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.