Хоя (растение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хоя
Hoyabella 092005.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Eudicots Еудикоти
разред: Gentianales
семейство: Apocynaceae Олеандрови
подсемейство: Asclepiadoideae
род: Hoya Хоя
Научно наименование
Уикивидове Hoya
R.Br., 1810 г.
Синоними
  • Madangia
  • Micholitzia
Видове

Виж текста.

Хоя в Общомедия

Хоята (Hoya) е род, съдържащ 200 – 300 вида тропически катерливи растения от семейство Олеандрови. Широко разпространени са в Южна Азия, Индия, югоизточен Китай до Австралия и Полинезия. Често изполвано име за тези растения е восъче или просто хоя. Наречена е от ботаника Робърт Браун в чест на приятеля му също ботаник Томас Хой.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Хоите са вечно зелени катерливи лози или лиани, израстват от 1 до 10 m или повече, ако има за какво да се захванат. Листата им са насрещно разположени, с големина от 5 – 30 cm дължина, типични сукуленти, някои видове са с вариегатни листа или нашарени с малки сребристи точки.

Цветовете са събрани в грозд, като дръжките са разположени радиално във всяко съцветие и имат дължина от 2 до 7 cm. Цветовете са с размери от около 1 cm в диаметър, с твърдички дебели восъчни листчета с цветове от бяло до розово или жълто. Ухаят сладникаво и отделят нектар.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Много от видовете хоя са популярни домашни растения – например Hoya carnosa, която е отглеждана заради атрактивните си листа и силно ароматните си цветове. Селектирани са и хибриди за градинско отглеждане в субтропичните райони. Хоите предпочитат ярка индиректна светлина, но могат да виреят и при сенчести условия, което забавя растежа и цъфтежа.


Видове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]