Христовски водопад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Христовският водопад)
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Христовски водопад“
природна забележителност в България
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Данни
Площ 3.37 хектара
Създаден 13 май 1974

Христовски водопад е водопад на река Мийковска, България.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се по течението на Мийковска река която е приток на Еленската река, под връх Чумерна в северното подножие на Елено-Твърдишка планина която е част от Стара планина, в околностите на село Руховци на 4 километра от град Елена, област Велико Търново.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на 400 метра надморската височина, падът е от около 9 метра като цялата каскада е много широка и пълноводна. Падащата вода се разбива в скалистото корито на реката. През лятото пълноводието намалява и мястото става чудесно за къпане и слънчеви бани. Изключително лесно достъпен е на 2 километра от село Руховци вдясно от главния път има табела за посоката към водопада, там има и паркинг. Разстоянието от отбивката до водопада е около 600 метра по планинска пътека.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Водопадът е природна забележителност, обявена за защитена територия със заповед № 1427 от 13.05.1974 г., бр. 44/1974 на Държавен вестник. Заедно с прилежащата му околна територия с площ от 3,37 хектара с цел запазване красотата на ландшафта и защита на интересен природен обект. Номерът, под който е зачислен към Националния регистър е 121.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]