Художествен музей на Прикарпатието

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Художествен музей на Прикарпатието
Музей мистецтв Прикарпаття
Музеи в Украйна
МестоположениеИвано-Франкивск
Основан1980 г.
Работно време
Лятно работно време10.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Зимно работно време10.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
ДиректорВиктор Доскалюк (заместник-директор по счетоводство и консервация на музейните ценности)
Адресгр. Ивано-Франкивск, площад „Андрея Шептицкого“ 8
Телефон+38 (0342) 77-65-11
+38 (0342) 53-00-39
Сайтartmuseum.org.ua
Карта Местоположение в Ивано-Франкивск
Художествен музей на Прикарпатието в Общомедия

Художественият музей на Прикарпатието (от 1980 до 2012 г. — Ивано-Франкивски регионален художествен музей) (на украински: Музей мистецтв Прикарпаття) е регионален художествен музей в гр. Ивано-Франкивск, Украйна. Музеят съхранява ценни експонати на сакралното, изобразителното и декоративно изкуство на региона. Музеят разполага с една от най-добрите колекции на галицийското сакрално изкуство, включително произведения на известния скулптор от бароковия период Йохан Георг Пинзел.

Дейностите на единствения музей с художествен профил в региона са насочени към професионално изучаване и популяризиране на произведенията на художници от Прикарпатието, откриване на произведения на древното изкуство и тяхната научна обработка и съхранение.

История и структура[редактиране | редактиране на кода]

Художественият музей в Ивано-Франкивск е открит през 1980 г. в помещенията на бившата религиозна сграда в центъра на града — бароковата Колегиална църква на Пресвета Дева Мария от XVII век, в която е семейната гробница на членове на благородническата фамилия Потоцки.

Първата експозиция на музея се състои от произведения на изкуството от светски характер от края на XIX и началото на XX век.

В началото на 80-те години започват да работят два филиала на музея:

Музеят е домакин на международното биенале „Импреза“.

В периода 1990-1993 лвовски реставратори възстановяват картини на местния художник Фабиянски от 1877 година. Тази колекция от картини впоследствие поставя началото на тематична постоянна експозиция на сакрално изкуство в музея. На 18 август 1993 г. в музея е открита изложбата „Свещеното изкуство на Галиция XV-XX век“, която се превръща в част от културните акценти на региона.[1]

Колекции[редактиране | редактиране на кода]

Художественият музей на Прикарпатието съдържа богата колекция на изобразителното и народното изкуство на региона.

Понастоящем, музейната колекция се състои от 15 000 експоната. Сред тях са уникални паметници на галицийската иконопис и барокова скулптура, включително 6 скулптури на Пинзел; творчеството на класиците на западноукраинската живопис — Корнил Устиянович, Иван Труш, Ярослав Пстрак, Юлиан Панкевич, Олекси Новакивски, Осип Сорохтей, Олена Кулчицка; произведения на украински художници от втората половина на XX в., както и произведения на полски, австрийски, немски и италиански майстори от XVIII-XX век.[2]

Най-ценните експонати от музейния фонд са изложени в изложбената зала на музея. Иконописът на региона от XV-XIX в., произведения на бароковата пластика на Томас Гудер, Конрад Кученрайтер, Йохан Георг Пинзел, Матвий Полейовски, Дионез Станети, картини на братя Унтербергер; стари църковни книги, издадени в Лвов, Почаив и Унив.

Колекцията от произведения на народното изкуство се състои от художествени произведения на майстори от Гуцулшчина, Покутия, Бойкившчина, Опиля.

Музеят разполага с голяма колекция от съвременна чуждестранна графика, дарена от изложбите на международното биенале „Импреза“.

За периода на своето съществуване, в музея се провеждат над 300 изложби, демонстриращи изкуство от Прикарпатието и чужбина.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Музей мистецтв Прикарпаття“ в Уикипедия на украински. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​