Сакрален

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Скала на силите (диаграма на френски).
10 - Богове, богини, 9 - ангели, 8 - духове, извънземни, 7 - пророци, 6 - герои, светци, крале, 5 - предшественици, роднини, деца, 4 - родители, братя, сестри, 3 - сподвижници, 2 - случайни познати

Сакрален (от англ. sacral и лат. sacrum — свещен, посветен на боговете) означава отнасящ се до божественото, в широк смисъл това е всичко, което има отношение към божественото, религиозното, небесното, ирационалното, мистичното, отличващото се от ежедневното, от ежедневните неща, понятия и явления. Сакралните обекти имат не толкова материално измерение, но и духовно, свързани са с нещата от по-висш разред. Сакралното изкуство въплъщава идеите и образите на Божественото. Сакралното се противопоставя и е противоположно на профанното, тоест, ежедневното.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сакральное“ в Уикипедия на руски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Допълнителна литература[редактиране | редактиране на кода]