Сакрален

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Скала на силите (диаграма на френски).
10 – Богове, богини, 9 – ангели, 8 – духове, извънземни, 7 – пророци, 6 – герои, светци, крале, 5 – предшественици, роднини, деца, 4 – родители, братя, сестри, 3 – сподвижници, 2 – случайни познати

Сакрален (на английски: sacral и на латински: sacrum – свещен, посветен на боговете) означава отнасящ се до божественото, в широк смисъл това е всичко, което има отношение към божественото, религиозното, небесното, ирационалното, мистичното, отличващото се от ежедневното, от ежедневните неща, понятия и явления. Сакралните обекти имат не толкова материално измерение, но и духовно, свързани са с нещата от по-висш разред. Сакралното изкуство въплъщава идеите и образите на Божественото. Сакралното се противопоставя и е противоположно на профанното, тоест, ежедневното.

Допълнителна литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сакральное“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.