Хърбърт Уест - съживителят на мъртвите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хърбърт Уест – съживителят на мъртвите
Herbert West—Reanimator
Weird Tales March 1942.jpg
Автор Хауърд Лъвкрафт
Първо издание 1922 г.
Флаг на САЩ САЩ
Оригинален език английски
Жанр ужаси
фантастика
Вид роман

Преводач Адриан Лазаровски

„Хърбърт Уест – съживителят на мъртвите“ (на английски: Herbert West—Reanimator) е кратък роман на американския писател Хауърд Лъвкрафт, написан между октомври 1921 и юни 1922 г., и отпечатан през февруари – юли 1922 г. в списанието „Home Brew“.

В България, романът е публикуван през 2011 г., като част от сборника „Възкресителят“, на издателска група „България“ под името „Хърбърт Уест – съживителят на мъртвите“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Хърбърт Уест е талантлив хирург, който мечтае да успее да върне живот в мъртво тяло. Гениалният му, „демоничен“ ум успява да измисли разтвори, които отново да вдъхнат живот в умрелия, но да възстанови разума се оказва невъзможно. Решен да постигне това, Уест започва да експериментира с все повече трупове, създавайки изроди, чиито живот после е принуден да отнеме. Потъвайки в мрачната си страст, докторът се превръща в чудовище и дори отива в световната война, за да си добавя още мъртъвци за ужасяващите експерименти. Годините минават, когато някои от чудовищата му, успели да се изплъзнат, решават да ликвидират своя създател...

Край на разкриващата сюжета част.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]