Хюи, Дюи и Луи

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хюи, Дюи и Луи Дък (на английски: Huey, Dewey and Louie) са анимационни и комикс персонажи – бели патета, които са племенници на Доналд Дък.

Създадени са през 1937 г. от Ал Талиаферо.[1] Те са децата на Дела (Дъмбела) Дък, сестра на Доналд (в първия комикс от 17 октомври 1937 г. да е посочена като братовчедка).[1]

Тримата са почти еднакви, обличат се еднотипно и имат еднакъв „патешки“ глас, като единствено се различават по цвета на дрехите им – Хюи носи червено, Дюи носи синьо и Луи носи зелено. Изключение е сериалът Крякаща тайфа, където са представени като тийнейджъри, имат различен външен вид и дрехи (запазвайки цветовете си) и всеки има собствен глас.

В комиксите и в сериала „Патешки истории“ те са членове на бойскаут организация, наречена „Малките патета“. В „Патешки истории“ Хюи, Дюи и Луи заедно със Скрудж Макдък обикновено търсят съкровища, или просто отиват на приключение. В „Крякаща тайфа“ живеят заедно с Доналд, този път под формата на тийнейджъри. За разлика от „сериозния“ „Патешки истории“, „Крякаща тайфа“ е по-смешен.

В българския дублаж на сериалите „Патешки истории“ и „Клуб Маус“ патетата се озвучават от Соня Костадинова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]