Цанко Винчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Цанко Христов Винчев)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цанко Винчев
български комунист
Роден
Починал
Прелом, България

Цанко Христов Винчев (Дядо Цанко Брошурката) е български комунист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Цанко Винчев е роден през 1885 г. в село Долен Бивол, Ловешко (преименувано на с. Васильово, дн. с. Прелом). Занимава се със земеделие и животновъдство.

Като войник в Плевен през 1904 г. участва в марксическите кръжоци на Тодор Луканов. През 1910 г. се запознава с ловешкия комунист Цачо Сяров. Често ходи до Ловеч да му иска „брошурки“ със социалистическо съдържание. Оттук идва и прозвището му Брошурката.

През Първата световна война е войник в „Червената рота“ на Цачо Сяров. Участва в побратимяването на Добруджанския фронт с руските войници. След войната основава партийна група на БРП (к) в с. Прелом (1919). През 1922 г. е избран за кмет на селото.

Помагач в Съпротивителното движение по време на Втората световна война (1941 – 1944). Един от най-доверените ятаци на партизанския командир Христо Кърпачев. Многократно укрива и подпомага партизани от Народна бойна дружина „Чавдар“ и Партизански отряд „Христо Кърпачев“. Многократно е арестуван и изтезаван. В колибата му южно от селото е поместена нелегалната печатница на Народна бойна дружина „Чавдар“ и е отпечатван партизанския вестник „Истина“ под редакцията на Христо Кърпачев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Кърпачев Х., Земята на Ботев и Левски, Български писател, С., 1987