Царевично брашно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Царевично брашно
Cornstarch mixed with water.jpg
Царевично брашно на прах
Друго име Царевично нишесте
Детайли
Основни съставки царевица
Калории 381 kcal (1595 kJ)

Царевично брашно или царевично нишесте е нишесте получено от царевично зърно. Царевичното нишесте е често срещана хранителна съставка, често използвана за сгъстяване на сосове или супи и за приготвяне на царевичен сироп и други захари.

Царевичното нишесте е универсално, лесно се модифицира и намира много приложения в индустрията като лепила в хартиени изделия, средство против залепване, както и в текстилно производство. Използва се и за медицински цели, като например за доставяне на глюкоза за хора със нисък гликоген.

Царевично брашно, смесено с вода
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Corn starch“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.