Център за данни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Инженер оператор, който наглежда състоянието на сървъри и т.н. в Контролна зала за мрежови операции в дата център.

Център за данни (на английски: data centre) е съоръжение, използвано да помещава компютърни системи и асоциирани компоненти като телекомуникации и системи за съхранение.[1] Като цяло включва сериозно електрическо захранване с множество възможности за аварийно захранване, комуникационни връзки за данни в излишък, контрол на средата (като регулиране на въздуха, супресори за огън) и съображения за сигурност.

История[редактиране | редактиране на кода]

Центровете за данни имат своите корени в големите компютърни зали от ранните дни на компютърната индустрия. Работата с ранните компютърни системи, както и поддръжката, е била сложна и затова са изисквали специална среда.

Бумът на центровете за данни се случва по време на Мехурният растеж на .com. Компаниите започват да се нуждаят от по-бързи интернет връзки и денонощна работа, за да разгръщат своите системи и да установят своето присъствие в мрежата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Data center“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.