Циклама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Циклама
Alpenveilchen Cyclamen 1.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ericales
семейство: Primulaceae Игликови
подсемейство: Myrsinaceae Мирсинови
род: Cyclamen Циклама
Научно наименование
Уикивидове Cyclamen
Linnaeus, 1753[1][2]
Видове

Вижте текста.

Циклама в Общомедия

Цикламата (Cyclamen) е много популярно цвете, известно със своята красота и изящни цветове. Родината на цикламата е Мала Азия, където тя се среща по хладни и засенчени места. Съществуват около 15 разновидности. Тя е много капризно и трудно за отглеждане цвете. В домашни условия трябва да се отглежда в стаи с умерена температура от 12 до 15 градуса, също така цветето се нуждае от голяма влажност на помещението (над 50%). Поливането трябва да е умерено и само в чинийката на саксията. Ако се полива директно към корените и стъблата, растението задържа вода и постепенно изгнива. Активният период на цикламата е от октомври до април, тогава то се тори най-вече с фосфорни торове и се полива по-обилно.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Развъждането на растението също е сложен процес. Когато завърши цъфтежа на растението и листата му започнат да пожълтяват, трябва да се спре поливането и да се премести на по-хладно, далеч от пряка слънчева светлина. Когато листата лесно започнат да се откъсват от грудката, можете да я пресадите в равни части перлит и обеззаразена пръст за стайни растения, така че близо 1/3 от нея да остане на повърхността. Понякога цикламата може да се размножава, като са подложи на луминисцентно осветление минимум 15 – 16 часа на ден. Ако цветята се посадят през зимата, те започват да цъфтят след около година.

Видове и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

1. C. balearicum ; 2. C. repandum ; 3. C. purpurascens ; 4. C. hederifolium ; 5. C. rhodium ; 6. C. creticum ; 7. C. graecum ; 8. C. coum ; 9. C. colchicum ; 10. C. parviflorum ; C. abchasicum ; 11. C. elegans ; 12. C. alpinum ; C. intaminatum ; C. cilicium ; C. mirabile ; C. pseudibericum ; 13. C. cyprium ; 14. C. libanoticum ; 15. C. persicum ; 16. C. rohlfsianum ; 17. C. africanum

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Genera Plantarum (5th edition), страница: 71, BHL Page ID: 651079
  2. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 145, BHL Page ID: 358164, инстанция на: first description (of a taxon)