Циклама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Циклама
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Пиреноцветни (Ericales)
семейство:Игликови (Primulaceae)
подсемейство:Myrsinoideae
род:Циклама (W. cyclamen)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Циклама в Общомедия
[ редактиране ]

Цикламата (Cyclamen) е много популярно растение, известно със своята красота и изящни цветове. Родината на цикламата е Мала Азия, където тя се среща по хладни и засенчени места. Съществуват около 15 разновидности. Тя е много капризно и трудно за отглеждане цвете. В домашни условия трябва да се отглежда в стаи с умерена температура от 12 до 15 градуса, също така цветето се нуждае от голяма влажност на помещението (над 50%). Поливането трябва да е умерено и само в чинийката на саксията. Ако се полива директно към корените и стъблата, растението задържа вода и постепенно изгнива. Активният период на цикламата е от октомври до април, тогава то се тори най-вече с фосфорни торове и се полива по-обилно.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Развъждането на растението също е сложен процес. Когато завърши цъфтежа на растението и листата му започнат да пожълтяват, трябва да се спре поливането и да се премести на по-хладно, далеч от пряка слънчева светлина. Когато листата лесно започнат да се откъсват от грудката, може да се пресади в равни части перлит и обеззаразена пръст за стайни растения, така че близо 1/3 от нея да остане на повърхността. Понякога цикламата може да се размножава, като са подложи на луминисцентно осветление минимум 15 – 16 часа на ден. Ако цветята се посадят през зимата, те започват да цъфтят след около година.

Видове и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

1. C. balearicum; 2. C. repandum; 3. C. purpurascens; 4. C. hederifolium; 5. C. rhodium; 6. C. creticum; 7. C. graecum; 8. C. coum; 9. C. colchicum; 10. C. parviflorum; C. abchasicum; 11. C. elegans; 12. C. alpinum; C. intaminatum; C. cilicium; C. mirabile; C. pseudibericum; 13. C. cyprium; 14. C. libanoticum; 15. C. persicum; 16. C. rohlfsianum; 17. C. africanum

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]