Цикъл на бум и спад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Тази статия е за периоди на бърз растеж, които водят до увеличаване на инвестициите и на консумацията, и които са последвани от внезапни спадове и колапс в икономическата активност. За по-общо описание на флуктуациите в икономическата активност виж бизнес цикъл.

Цикълът на бум и спад в икономиката се характеризира от продължително увеличение на няколко икономически индикатора, последвано от остро и бързо свиване. Обикновено бумът е предизвикан от бърза експанзия на кредита към частния сектор, съпроводена с увеличение на цените на комодититe, увеличено търсене на определени продукти/стоки и индексът на фондовия пазар. [1] В резултат има увеличение на броя на работните места, както и на заплатите и доходите. Следвайки фазата на бума, цените на активите се свива и възниква критично положение в кредита, при което достъпът до финансовите възможности са рязко редуцирани под нивата, наблюдавани в нормално време. Развиването на фазата на спада носи особено голяма редукция в инвестирането и спад в консумацията, от което може да последва икономическа рецесия.

В някои случаи много високите нива в определени страни на частното кредитиране и съответно задлъжнялост е съпроводено от банкови кризи, което предшества икономическия спад. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Boom and bust“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.