Комодити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Комодити (на английски: commodity) е термин в икономиката, който означава стока, за която има търсене, но е доставяна без квалитативна диференциация на пазара. Тя е обменима (fungible), тоест същата, независимо кой я произвежда. Примери в това отношение са петролът, хартията за тетрадки, млякото и медта. [1] Цената на медта е универсална и се колебае дневно, в зависимост от търсенето и предлагането. В противовес - стерео системите, например, имат много аспекти на продуктова диференциация, като марка, потребителски интерфейс, възприемано качество и прочее. И колкото по-ценна се смята една стерео система, толкова повече струва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. O'Sullivan, Arthur; Steven M. Sheffrin (2003). [1]. Upper Saddle River, New Jersey 07458: Prentice Hall. стр. 152. ISBN 0-13-063085-3.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Commodity“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.