Цинхай-Тибетска железница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на маршрута на железницата.
Един от множеството тунели по Цинхай-тибетската железница.
Влак, обслужващ Цинхай-тибетската железница.

Цинхай-Тибетската железница (на традиционен китайски: 青藏鐵路, на опростен китайски: 青藏铁路, на пинин: Qīngzàng Tiělù; на тибетски: མཚོ་བོད་ལྕགས་ལམ།) е високопланинска железопътна линия, свързваща Синин, провинция Цинхай, с Лхаса, Тибетския регион в КНР.

Общата дължина на железопътната линия е 1956 км. Първият участък Синин – Голмуд с дължина 814 км е пуснат в експлоатация през 1984 година. Вторият по-труден участък Голмуд – Лхаса с дължина 1142 км е построен в периода 2001 – 2006 година. Открит е на 1 юли 2006 от председателя на Китайската народна република Ху Дзинтао, когато отпътуват първите два пътническа влака по жп линията – Цин 1 (Q1) от Голмуд до Лхаса и Цан 2 (J2) от Лхаса до Голмуд. Железницата е първата, която свързва автономния тибетски регион с вътрешността на Китай. До 2006 Тибетският автономен регион бе единственият, който нямаше жп връзка с останалата част на страната, поради изключително трудния и пресечен терен, а така също и подари високата му средна надморска височина от 4000 м. По линията се движат директни влакове до Лхаса от главните китайски градове като Пекин, Чънду, Чунцин, Синин и Ланджоу и Шанхай.

Цинхай-тибетската железница е най-високата железопътна линия в света и една от най-трудните за изграждане, изискваща дълги участъци от повдигнати коловози върху нестабилна вечно замръзнала земя, много мостове и тунели. В изграждането ѝ взимат участие около 20 000 души, като в някои от много високите участъци се е работило дори с кислородни маски. Линията минава през прохода Тангула на 5072 м надморска височина и е най-високият участък от железопътна линия в света[1]. Дългият 1338 м тунела Фънхуошан е най-високият железопътен тунел в света. Намира се на 4905 м надморска височина. 3345-метровият тунел Янбадзин е най-дългият по линията. Намира се на 4264 м надморска височина и на около 80 км северозападно от столицата на тибетския регион Лхаса. Линията Голмуд – Лхаса е дълга над 1142 км, като повече от 80% от нея е построена на над 4000 м надморска височина. Повече от половината от този участък (550 км) е построен върху вечна замръзналост (температурата на която от 2 години до хилядолетия не е надхвърляла 0° C). За стабилността на замръзналата земя има изградени охладителни системи. По тази отсечка има общо 675 моста с обща дължина 159,88 км. Вагоните на влака са с изкуствено налягане и с кислородни запаси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. New height of world's railway born in Tibet // Xinhua News Agency, 24 август 2005. Посетен на 25 август 2005.