Цион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цион
Israel relief location map.jpg
31.7667° с. ш. 35.2333° и. д.
Общи данни
Местоположение Флаг на Израел Израел
Цион в Общомедия
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сион.

Цион (на иврит: צִיּוֹן, Цийон; етимологията е неясна, но се предполага, че е йевусейска и значи «цитадела» или «укрепление на хълма») или още и Сион е хълм в югозападната част на Йерусалим, на който се е издигала старата крепост на града от времето от завоюването на града от евреите до отвеждането им във Вавилонски плен. По тази причина, а и заради това, че това е най-славната (политическа със самостоятелна държавност) част от еврейската история (от образуването на Еврейското царство до завоюването от Навуходоносор II на Юдейското царство), хълмът и мястото придобиват символично значение, давайки названието си и на политическото движение за възраждане на политическата независимост на евреите, придобило известност с името ционизъм.

Символ[редактиране | редактиране на кода]

За евреите Цион е символ на Йерусалим, който пък е символ и център на "Обетованата земя". Единствено през този период от еврейската история кивотът постоянно е пребивавал в Йерусалимския храмСоломоновия храм) и Светая Светих не е била празна стая в разлика от Втория храм.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Цион от всичките си четири страни е ограден с долини: на запад е долината на Гихон, на юг е Гином, а на север и на изток - Тиропеон. Последната долина за разлика от миналото, сега е застроена и оттук започва т.нар. Яфска врата (към Яфа), в посока за излизащите от града от изток на запад, отделяща посредством външния град Сион от друг хълм Акра. Долината на Гином продължава на юг, където се съединява с долината Кедрон, като северозападно от Цион остава Храмовият хълм.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преди завладяването на Йерусалим от цар Давид Цион е под властта на йевусейците (евусейците), които построяват крепост на това място. В скалите на Цион са гробниците на Давид и други древноеврейски царе.

По-късно името Цион се употребява за означение и на съседния хълм Офил, а понякога и на Храмовия хълм. По времето на Хасмонеите със Цион се означава Горния град на Йерусалим. От трите крепостни стени около Йерусалим, стената около Сион е най-стара. Днес по хребета на Цион минава южната крепостна стена на стария град, построена от османците през 16 век. На върха на хълма се намира храма "Успение на Пресвета Богородица в Цион".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]