Цутому Ошима

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Цутому Ошима (Tsutomu Ohshima, 6 август 1930) е японски майстор на бойни изкуства.

Още на на 5-годишна възраст влиза в суровия дисциплиниран свят на японските бойни изкуства. Започва със сумо (японската борба, национален спорт в Япония) и го изучава в продължение на 10 години. На 8 годинки започва да взима уроци по кендо, а 1 година след това стартира и обучението му в джудо (то е най-кратко - само 4 години).

С карате се запознава в университета Waseda през 1948. Той тренира до 1953 под ръководството на Гичин Фунакоши и старшите му ученици: Hiroshi Noguchi, Шигеру Егами и др. През 1952 лично Фунакоши му присъжда 3 дан, същата година той става и капитан на университетския отбор. 5 години по-късно, през 1957, Ошима получава своя 5 дан (най-високия присъждан в онези години), отново лично от Фунакоши. В SKA и до ден-днешен няма по-високи степени (за разлика от другите стилове, където най-високият дан е 10).

През 1955 напуска Япония, за да продължи да учи в Лос Анджелис, където основава и първата група по карате - януари 1956. Това станало, като няколко други японски студенти научили за него, че е майстор на карате и го помолили да ги обучава. Той се съгласил и с времето дошли още ученици (повечето тренирали безплатно). Тогава възникнал и първият проблем - начинът на тренировка при Ошима бил много силов. Но докато в Япония бил считан за сравнително едър и здрав мъж, в Щатите нещата не стояли точно така. По местните стандарти той можел да мине максимум за среден на ръст с нормална физика и му се наложило и да промени техниката си в известна степен. Според неговите думи оттогава започнало и истинското му практикуване и развитие в изкуството, тъй като когато тренираш с някой, който е по-тежък с 40-50 кг от теб и поне 20 см по-висок, нещата не опират до силата на по-слабия. През 1960 се връща за кратко в Япония, за да получи напътствия от учителите си, и семейството на Фунакоши му оказва голяма чест, като му предлага да преведе книга на Гичин Фунакош.

През 1957 вече е факт и първият университетски карате клуб в САЩ, създаден от него. Още 2 години след това е основана Калифорнийската Карате Асоциация, която слага началота на много нови клубове по карате, водени от първите черни пояси на Ошима. Тази организация е преименувана на Shotokan Karate of America през 1969 - една от най-големите карате организации за Шотокан в света (в САЩ има над 140 школи), на която Ошима е шеф-инструктор. Ошима провеждал 2-3 пъти годишно специален интензивен курс за напредналите си ученици. Това бил период на брутални тренировки, както през неговата младост (когато понякога всеки ден бил нокаутиран по време на тренировките от учителите си). Според Ошима тежкото натоварване трябва да те научи къде са твоите граници и как да достигнеш извън пределите им. Да надмогнеш себе си физически план може да стане само с ако имаш голям дух. Физическата издръжливост изисква психическа издръжливост. Много от учениците му признават, че по време на тези курсове са наистина са искали да го ударят, наранят, и са се опитвали по време на тренировъчната сесия... безуспешно. Неговата концентрация била невероятна, много над тяхната, и той ги превъзхождал във всеки един случай.

Цутому Ошима освен преводач е и автор на Notes on Training.