Монтгомъри Бърнс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Чарлз Монтгомъри Бърнс)
Чарлс Монтгомъри Бърнс
герой 
от Семейство Симпсън
Long Beach Comic & Horror Con 2011 - Mr Burns (6301177321).jpg
Характеристики
Полмъж
Косасива
Професиясобственик на ядрена централа
Роднинисин Ларри Бърнс, майка Миссис Бърнс (Дафнии), брат Джордж Бърнс, баща Клиффорд Бърнс
Озвучен отХари Шиърър

Чарлс Монтгомъри Плантагенет Шиклигрубер Бърнс, или обикновено мистър Бърнс и понякога Монти Бърнс – персонаж от анимационния сериал „Семейство Симпсън“, озвучен от Хари Шиърър. Той е собственик на Спрингфилдската атомна централа и най-богатият човек в града.

Монтгомъри Бърнс е образа на традиционния безчувствен милионер. Мат Грьонинг споделя, че създава образа му по прототип на магната Фред Олсън, който често се появявал в американските медии през 80-те години.

Първоначално всички го наричат Монтгомъри Бърнс", но в епизода „Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish“ той казва „Ти няма да направиш това с мен, аз съм Чарлз Монтгомъри Бърнс“, което перифразира репликата от „Гражданинът Кейн„Ти няма да направиш това с мен, аз съм Чарлс Фостър Кейн“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години, детство[редактиране | редактиране на кода]

В няколко епизода се споменава изключително бегло за детството на Бърнс. Един от първите описва, че той е живял с любящите си родители, брат си Джордж и мечка на име Бобо. В епизода „Double, Double, Boy in Trouble“ Бърнс казва, че е имал 14 братя и сестри, които умират в различни инциденти (тонът по който се изразява намеква, че той се крие зад инцидентите). След като оцелява само той родителите му го наричат Щастливец. В епизода „The Mansion Family“ лекарят кара Бърнс да напише причината за смъртта на родителите му, след което той пише „Изпречиха се на пътя ми“.