Червенокрак рибояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Червенокрак рибояд
Sula sula by Gregg Yan 01.jpg
Red-footed booby.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
клас: Aves Птици
разред: Suliformes
семейство: Sulidae Рибоядови
род: Sula Рибояди
вид: Sula sula Червенокрак
рибояд
Научно наименование
Уикивидове Sula sula
Linnaeus, 1766 г.
Синоними
  • Sula piscator (Hoyle 1886)[2]
  • Pelecanus Sula Linnaeus, 1766
Разпространение[1]
Sula sula map.svg
Подвидове[3]
  • S. s. rubripes Gould, 1838
  • S. s. sula (Linnaeus, 1766)
  • S. s. websteri Rothschild, 1898
Червенокрак рибояд в Общомедия

Червенокракият рибояд (Sula sula) е голяма морска птица от семейство Рибоядови (Sulidae). Както подсказва името, възрастните винаги имат червени крака, но цвета на оперението варира. Те са силни и гъвкави, но са тромави при излитане и кацане. Обитават тропиците и колониално в крайбрежните региони, особено по острови.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Червенокракият рибояд е най-малкият от всички видове рибояди с дължина около 70 cm и размах на крилете до 1 метър. Има червени крака, а оперението му по врата е оцветено в розово и синьо. По главата оперението е предимно бяло (често с примесено жълтеникаво), а летателните пера са черни. Някои от тях имат черна опашка и като цяло са кафяви. Червенокракият рибояд има бял корем, бяла глава, бяла опашка и бели крила с черно в края, а при някои крилата са кафяви. Те често се размножават заедно. На Галапагоските острови, преобладават кафявите.

Като непълнолетни те са кафяви с тъмни крила и бледо розови крака, докато пиленцата са покрити с гъст, бял пух.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Този вид обитава островите по тропиците в океана. По-голямата част от времето на разплод той прекарва в морето, и затова рядко се вижда далеч от гнездовите колонии. Гнезди в големи колонии, а яйцата му са сини и снесени в гнездо от пръчки, което се инкубира от двамата възрастни за 44-46 дни. Гнездото обикновено се поставя на някое дърво или храст, но също така могат да гнездят и на земята.

Двойките от червенокраки рибояди могат да останат заедно в продължение на няколко сезона. Те изпълняват сложни поздравителни ритуали, включително и кратки танци.

Червенокраките рибояди са забележителни водолази, дълбоко в океана развиват високи скорости, за да уловият плячката си. Те се хранят главно с дребни риби или калмари, които се събират в групи, в близост до повърхността.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Sula sula. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)
  2. Wormuth, John H.. The Biogeography and Numerical Taxonomy of the Oegopsid Squid Family Ommastrephidae in the Pacific Ocean. University of California Press, 1976. ISBN 0-520-09540-5. p. 29. (на английски)
  3. Red-footed Booby (Sula sula). // The Internet Bird Collection, 2009. Посетен на 7 декември 2010.