Червенокрак рибояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Червенокрак рибояд
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Рибоядоподобни (Suliformes)
семейство:Рибоядови (Sulidae)
род:Рибояди (Sula)
вид:Червенокрак рибояд (S. sula)
Научно наименование
(Linnaeus, 1766)
Разпространение
Червенокрак рибояд в Общомедия
[ редактиране ]

Червенокракият рибояд (Sula sula) е голяма морска птица от семейство Рибоядови (Sulidae).[2] Както подсказва името, възрастните винаги имат червени крака, но цвета на оперението варира. Те са силни и гъвкави, но са тромави при излитане и кацане. Обитават тропиците и колониално в крайбрежните региони, особено по острови.[3]

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

  • S. s. rubripes Gould, 1838
  • S. s. sula (Linnaeus, 1766)
  • S. s. websteri Rothschild, 1898

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Червенокракият рибояд е най-малкият от всички видове рибояди с дължина около 70 cm и размах на крилете до 1 метър. Има червени крака, а оперението му по врата е оцветено в розово и синьо. По главата оперението е предимно бяло (често с примесено жълтеникаво), а летателните пера са черни. Някои от тях имат черна опашка и като цяло са кафяви. Червенокракият рибояд има бял корем, бяла глава, бяла опашка и бели крила с черно в края, а при някои крилата са кафяви. Те често се размножават заедно. На Галапагоските острови, преобладават кафявите.

Като непълнолетни те са кафяви с тъмни крила и бледо розови крака, докато пиленцата са покрити с гъст, бял пух.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Този вид обитава островите по тропиците в океана. По-голямата част от времето на разплод той прекарва в морето, и затова рядко се вижда далеч от гнездовите колонии. Гнезди в големи колонии, а яйцата му са сини и снесени в гнездо от пръчки, което се инкубира от двамата възрастни за 44-46 дни. Гнездото обикновено се поставя на някое дърво или храст, но също така могат да гнездят и на земята.

Двойките от червенокраки рибояди могат да останат заедно в продължение на няколко сезона. Те изпълняват сложни поздравителни ритуали, включително и кратки танци.

Червенокраките рибояди са забележителни водолази, дълбоко в океана развиват високи скорости, за да уловият плячката си. Те се хранят главно с дребни риби или калмари, които се събират в групи, в близост до повърхността.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sula sula (Linnaeus, 1766). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. BirdLife International. Sula sula // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)
  3. Red-footed Booby (Sula sula) // The Internet Bird Collection, 2009. Посетен на 7 декември 2010.